Дора Янкова поиска да бъдат достроени класни стаи за училището в Касъка

Да бъдат достроени класни стаи за училището в доспатското село Касъка поиска депутатът от БСП за област Смолян Дора Янкова. В залата на Народното събрание и пред министъра на образованието Красимир Вълчев тя е съобщила, че Касъка е единственото село в община Доспат с естествен прираст на населението.

„При мое посещение в общината и в селото и родители, и ученици искат да имат добри условия за образователен и учебен процес. Защо казвам „добри“? В момента децата учат в четири класни стаи на две смени. Майките работят в цеховете, където има създаден поминък, бащите са в чужбина и слава Богу, това е едно от селата, където се задържа населението и има млади хора. В разговор с кмета на общината той сподели, че е поел общината в недобро финансово положение. Той се вълнува и е за това училището да бъде подкрепяно и развивано, но му липсват средства. В този период от неговия мандат има проект и дори е стигнал до строително разрешение“, казва Янкова.

Въпросът й към министър Вълчев е: „Какви са възможностите на ръководеното от Вас Министерство да бъдат достроени, може би четири класни стаи, или това, което кметът е направил?“

Образователният министър е отговорил, че ще потърси възможност за решаване на проблема. „Аз проведох разговор с кмета на общината, очаквам от него инвестиционен проект, подробни количествено-стойностни сметки, които да ни дадат информация за необходимите средства“, е посочил Вълчев.

Красимир Вълчев – министър на образованието

Според Янкова в Родопите, в едно живо село да се построят още четири класни стаи е инвестиция в родопските деца, в бъдещето на България, защото децата от село Касъка заслужват да бъдат в модерно училище.

„Искам да Ви информирам, че само в предучилищна възраст сега ще бъдат 34 деца, което е добра новина. Заедно с това, това лято те имат прекрасни инициативи, организират библиотеки на открито, търсят своята образованост и имат своята любов към образователния процес“, заявява Дора Янкова.

„Уважаеми господин Министър! Аз зная, че Вие сте пестелив на обещанията, но когато направите анонс за бъдещо решение, това означава, че ще имаме възможност да достроим училището“, обобщава народният представител.

Facebook Comments