Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Депутатът д-р Красимир Събев с питане за изкуствените сърца

Колко пациенти се очаква да се възползват от т. нар. „изкуствено сърце“ до края на годината и как това ще се отрази на бюджета на НЗОК – е попитал здравния министър депутатът от Смолян д-р Красимир Събев и колегата му от София Борислав Борисов.

Д-р Събев дълги години е бил координатор по донорство за област Смолян. Последният пациент, който се нуждаеше от изкуствено сърце, е 41-годишният Димитър Костов от Смолян. За събиране на нужните му около 250 000 лева бе обявена кампания в родопския град, която завърши преждевременно и успешно, защото проблемът се реши на национално ниво.

Кампанията за Митко стана повод да се намери трайно решение за пациентите, страдащи от напреднала сърдечна недостатъчност, които трябва да се включат към устройството, наречено „изкуствено сърце“ в изчакване на трансплантация. НЗОК поемаше 50 000 лева от закупуването му, а останалата сума – 200 000 лв. трябваше да осигури самият пациент.

Надзорният съвет на НЗОК през юни месец взе решение касата да заплаща цялата необходима сума за „изкуствено сърце“.

„Много пациенти, включително и в млада възраст – последният, за когото се сещам, мисля, че беше мъж на около 40 години – по различни причини като заболявания, достигат до определена фаза на сърдечна недостатъчност. Тогава, ако имат редкия шанс, късмет да се появи донор, съвместим с тях и да получат ново сърце, това е единственият им шанс за живот. Тези хора, за разлика от много други, чакащи за трансплантация, са с изключително лимитирано време и обикновено часовникът тече в обратна посока. Изключително силен ход и на премиера, и на правителството, защото този проблем беше най-после решен“, е посочил в залата на Народното събрание министърът на здравеопазването проф. Николай Петров.

Проф. Николай Петров

Той обяснява, че „изкуственото сърце“ представлява една помпа с батерии, която се носи в раницата и така живее пациентът. „Струваха над 250 – 300 хил. лв. и който има пари да си вземе – живее, който няма пари – не живее. Това е жестоката истина“, подчертава той.

„Преди няколко години е взето решение не знам точно кога и от кого, но започва едно заплащане от 50 хил. лв. Да, но една такава машина струва 250 – 300 хил. лв. и пак опираше въпросът до това дали пациентът ще има остатъка от парите, за да си доплати живота. Така че аз съм изключително благодарен за подкрепата. Този проблем вече е решен. Как? Националната здравноосигурителна каса на Надзорен съвет реши, че ще финансира до 8-10 изкуствени сърца годишно. От статистиката е ясно, че средно се налага около 4-5 да се правят. Тоест, ние сме се и презастраховали. Как го постигнахме? Като преговаряхме с фирмите, благодаря им публично, че те намалиха цената и вече сърцата са около 160-170 хил. лв., а не 250-300. Използвам случая да им благодаря публично, защото това е един жест на човещина към българските граждани. Така че, гордеем се, че решихме този проблем“, е посочил още здравният министър.

Коментарът на д-р Събев е че с този жест на надзора на Здравната каса и подкрепата на правителството се показва, че държавата е ангажирана към една група хора от 4-5 човека на година. „Не мисля, че е голям проблем за държавата тя да отдели и да даде шанс на хората, които имат крещяща нужда от това изкуствено сърце, да чакат реда си да получат донорско сърце“, коментира още д-р Събев.

Facebook Comments