Зам.-министърът на спорта за Величко Чолаков: Поклон пред паметта на този велик българин!

„Ще запомним Величко Чолаков като Железния човек с голямо сърце. Трудно се говори в такъв момент. Знаете, че за единствения български щангист, който е донесъл медал в най-тежката категория, много може да се говори, но в такива моменти казвам само: „Поклон пред паметта на този велик българин“. България изгуби още един голям спортист, който направи своя собствена школа, за да може в нея да се раждат още таланти. Надявам се те да продължат неговия път и да са следващите български шампиони“. Това заяви зам.-министърът на спорта Ваня Колева преди да се поклони пред тленните останки на шампиона. 

Лекоатлетката Йорданка Благоева, която е представител на Българския олимпийски комитет, каза, че внезапната смърт на Величко Чолаков е трагедия не само за спорта, а за всички българи, защото си отива един млад човек.

„Имах честта да присъствам в Атина, когато той спечели бронзовия си медал, бяхме толкова щастливи. Някак си съзнанието ти отказва да приеме, че е възможно един такъв млад човек да си отиде. За съжаление той не е първият който си отиде, отиде си и Добрев. И всъщност Величко оставя две деца, семейство и всички нас, приятелите – хората, които го обичат. И аз вярвам, че младите ще продължат неговия път, че ще имаме нови шампиони в негова чест. Вярвам, че и тук, в Смолян, ще има. Разбрах, че залата ще носи неговото име. Той го заслужава. Искрено съжалявам и поднасям нашите съболезнования към всички негови близки. Мъката е голяма. С думи не може да се изкаже“, каза Благоева.

Искрени съболезнования поднесе на семейството на Величко и депутатът д-р Даниела Дариткова. Тя сподели, че изпитва огромна мъка. „Вярвам, че примерът му ще остане, споменът за него ще остане, защото той с делата си заслужи да живее вечно и да бъде пример за поколения напред“, каза д-р Дариткова. 

„Днес за всички нас е черен и тъжен  ден – ден на траур, защото изпращаме големия Величко. И като казвам „големия“, имам предвид не само медалите, титлите и рекордите, с които е влезнал в спортната история. Аз имам предвид Големия човек с голямо сърце, в което имаше място за семейството му, приятелите му и  децата, които тренираше като свои. Той обеща тангентор за децата и аз ще изпълня това негово обещание. Заради всичко това – че беше човек, който не е казал лоша дума, винаги усмихнат, добродушен и сърдечен, аз ще предложа на Общинския съвет тази зала да носи неговото име, за да остане за поколенията, да знаят какъв човек е живял тук. Величко винаги ще бъде в нашите сърца. Почивай в мир, приятелю! Почивай в мир, шампионе!“ – каза на поклонението кметът на Смолян Николай Мелемов.

 

Facebook Comments