Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Доспатчанин гласувал за БГ-депутати три пъти за ден в Америка

Емил Хаджиев от Доспат е признат от Районния съд в Чепеларе за виновен, че на изборите за народни представители на 05.10.2014 г., проведени в България, е упражнил избирателното си право три пъти в Америка.

За едни избори в един ден доспатчанинът гласувал в избирателни секции в щата Илинойс, но в три различни града – Дес Плейнс, Шилер парк и Шамбърг.

Емил Хаджиев е освободен от наказателна отговорност. Наложена му е глоба в размер на 1500 лева в полза на държавата. Той ще плати също и 250 лева на МВР – Смолян, за направените графически експертизи.

Нередността била засечена от Централната избирателна комисия, откъдето подали сигнал до Районната прокуратура в Девин. Всички съдии от Девин обаче си дали отвод, затова делото е гледано в Чепеларе.

По делото са приложени заверени копия на три броя декларации от името на Емил Хаджиев с отбелязване в коя избирателна секция са подадени. Назначени са две почеркови експертизи. В заключенията по тях вещите лица сочат, че подписите на трите места са положени от него.

Емил заминал преди години в Щатите със зелена карта. В декларацията си за материално положение в момента той е посочил, че притежава къща в Доспат, а годишният му доход възлиза на 20 000 лв., че семейството му се състои само от него и съпругата му.

Съдът в Чепеларе е приел, че така определената по размер административната санкция може да изиграе своя възпитателен и поправителен ефект по отношение на дееца към спазване на законите, а едновременно с това ще се въздейства възпитателно и предупредително и върху останалите членове от обществото да се въздържат от подобни противообществени прояви.

А причините да освободят от наказателна отговорност Хаджиев и да му наложат само административно наказание е чистото му съдебно минало, предвиденото наказание за това по вид престъпление „пробация“ и „глоба“ от петстотин до две хиляди лева, обстоятелството, че до този момент доспатчанинът не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на този раздел от НПК, както и това, че от престъплението няма причинени и невъзстановени имуществени вреди.

Facebook Comments