Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Пушекът от едночасов сеанс с наргиле се равнява на 100 или повече цигари

На семинар утре, 15 ноември, експерти от здравната инспекция в Смолян ще запознаят с негативните последствия от употребата на наргиле медицинските специалисти, работещи с ученически и детски колективи.

Инициативата е част от информационната кампания „Пушенето и ти“ на МЗ и РЗИ – Смолян, която обхваща и учениците от горния курс в училищата на нашата област. Тя е посветена на 16 ноември – Международен ден без тютюнопушене.

Темата за ориенталския способ за пушене на тютюн и други продукти от младежите в много кафенета и барове из страната е особено актуална напоследък. МЗ и други ведомства работят върху предложения за текстове, регламентиращи употребата на наргиле на обществени места, продуктите за пушене и достъпа на непълнолетни до тях.

Сред младите и сред по-широката общественост липсва добра информираност за здравното въздействие на наргилето.

Важно е да се знае, че то не е безопасна алтернатива на цигарите! Най-известният мит е, че наргилето е безвредно, защото димът от пушенето му преминава през вода и се филтрира от опасните вещества.

Истината е, че и след това пушекът продължава да съдържа високи нива на токсични съединения – катрани, въглероден оксид, тежки метали като арсен, кадмий и олово и множество ракообразуващи вещества.

Водата има дори негативно влияние, защото охлажда дима и той се вдишва по-дълбоко в белите дробове в сравнение с дима от цигарите, а пушачът поема в по-пълна степен опасните му съставки.

Малко коментирано е, че един сеанс на пушене на наргиле може да изложи употребяващите го на повече дим за по-дълъг период от време в сравнение с цигарата. Според СЗО пушекът, вдишван за един типичен едночасов сеанс с наргиле, може да се равнява на изпушването на 100 или повече цигари.

Любителите на ориенталската водна лула са застрашени от същите болести като потребителите на цигари, включително рак, болести на сърцето, на кръвоносните съдове и белите дробове, стерилитет, проблеми с бременността и здравни рискове за бебетата на майки-пушачки.

При пушенето на наргиле обаче се срещат и опасности, характерни единствено за него – например загуба на съзнание поради недостиг на кислород или дори остро отравяне с въглероден оксид.

Ако няколко човека употребяват общ накрайник за пушене, има риск да си предадат болести като херпес, хепатит, туберкулоза, грип и други. Дори смяната на накрайника не гарантира безопасност, защото маркучът остава същият и може да бъде източник на инфекции.

Съществено е да се отбележи, че дори пушенето на ароматизирани продукти, които не съдържат тютюн, е опасно за здравето. В тези смеси липсва никотин, но в дима от горенето им се съдържат същите отровни вещества. Добавянето на плодови аромати и подсладители не намалява вредата, а само я замаскира и заблуждава младите потребители на наргиле.

Източник: Д. Иванова – ст. експерт в отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето“, РЗИ – Смолян

Facebook Comments