Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

На всеки 10 секунди двама души се разболяват от диабет, един умира

С подаръци за пациентите на ендокринологичното отделение в МБАЛ – Смолян, днес бе отбелязан Световният ден за борба с диабета. Всички лекуващи се получиха черен шоколад и витамини. Инициативата е на ръководството на болница и отделението, а кампанията за коварното заболяване бе открита миналата седмица с кръгла маса по темата: „Лечение и диагностика на 2-ри тип захарен диабет“. 

Световният ден за борба с диабета се отбелязва на 14 ноември с решение на Международната диабетна федерация и Световната здравна организация. Причина да се фокусира вниманието на здравните организации е нарастващата тревога за бъдещето на милионите хора с това заболяване, което придобива мащабите на световна епидемия.

От него страдат над 360 милиона души. На всеки 10 секунди двама души се разболяват от диабет, а  един умира.

Годишно 7 милиона души се разболяват от диабет, от тях 70 000 са деца.  СЗО предвижда към 2030 г. над 500 милиона души да бъдат засегнати от диабет.

В България според статистиката от това заболяване страдат около 500 000 души. 40% от хората обаче не знаят, че са болни.

По данни на българското дружество по ендокринология в Смолянска област болните от диабет са 6 080, от които 22 деца.

Съществуват два основни типа захарен диабет – тип 1 и тип 2. При децата по-типичен е първият тип, а при възрастните се развива основно вторият. Международната диабетна федерация препоръчва поне 30 минути умерена физическа активност -бързо ходене, плуване, каране на колело, танци през повечето дни от седмицата. Редовно ходене поне 30 минути дневно снижава риска от диабет с 35-40%. Изследвания категорично сочат, че промяната в начина на живот снижава риска от захарен диабет с 58%.

От няколко години в ендокринологичното отделение функционира Център за обучение на пациентите. Медицинските сестри са преминали през специално обучение и работят в тясна връзка с пациентите. Всички, които пролежават в отделението, преминават през обучителния център.

 

Facebook Comments