ДПС: Поведението на БСП и КРОС в Общинския съвет на Смолян е политическа шизофрения

Като раздвоение и политическа шизофрения определи ДПС поведението на БСП и КРОС в Общинския съвет на Смолян.

Пресконференцията се състоя днес в офиса на партията с участието на областния ръководител Салих Аршински, който е и общински съветник, и колегата му Милен Журналов.

Аршински обясни, че всички предложения, които е предложил от името на ДПС, са били приети в комисии, а после отхвърлени с гласовете на БСП и КРОС по време на заседанието.

„По наредба №2 за администриране на местните такси и цени на услуги съветниците на ДПС предложиха и в комисии бе прието да се намалят определен брой административни такси, които бяха твърде завишени – например отсичане на дървета в собствен имот, където цените бяха в лева на брой. Ние предложихме и г-жа Аръчкова (зам.-кмет на Смолян – б.а.), а вчера на заседанието и кметът г-н Мелемов, приеха тези намаления. Те бяха одобрени и в комисиите. Предложихме промяна и за удостоверението за идентичност на имената. Знаете, в Родопите вследствие на „Възродителния процес“, а те са няколко, не един, имаше смяна на имена, а след демократичните промени се даде възможност всеки сам да избира името си. Но това удостоверение се таксува за нормална, бърза и експресна поръчка. Чисто политически смятаме, че тези хора нямат вина за мъките, които са преживели. Нашето предложение беше тази поръчка да е безплатна, а ако искат експресна, да има такса. Това бе прието от комисиите и от ръководството на община Смолян. За съжаление раздвоението, политическата шизофрения властва в община Смолян. За огромно съжаление всички предложения, които бяха приети на комисия, вчера бяха отхвърлени от съветниците на БСП и КРОС“, обясни Аршински.

Той заяви, че Наредба №2 не е била приета и съответно всичко, за което са срещнали подкрепа в комисиите, включително и от представителите на БСП и КРОС, на заседанието било отхвърлено. Той подчерта, че става въпрос за понижаване на такси, които окончателно не са били приети заради политическия инат на двете политически сили.

„Аз не съм привърженик на тезата, че в политиката няма място за морал и за честна игра. Когато си изразил определена позиция само 24 часа преди сесия, не може после да си я промениш на 180 градуса без никакви аргументи. И забележете, тук става въпрос за понижаване на такси и цени на услуги, не говорим за повишаване“, допълни лидерът на ДПС.

Той заяви, че оттук-нататък съветниците на ДПС или няма да участват в работата на комисиите, или ще участват без да изразяват позиция, която ще изразяват по време на сесия.

„Държа да кажа, че това, което излезе в някои смолянски медии, не отговаря на истината – че видите ли един-двама съветници предложили намаление и Общинският съвет е приел. Истината е, че по време на сесията беше дадена почивка и в кабинета на председателя г-н Киряков заседава комисията по бюджет. Всички колеги с консенсус приехме такива ставки за данъците на МПС, които да запазят фактическата цена на досегашните данъци. Но причината за тази моя реакция е, че едва ли не определени съветници предложили, останалите се съгласили. Това беше консенсусно решение на всички политически сили“, подчерта Аршински.

По думите му лоша практика е да се внасят докладни, а при липса на подкрепа те да бъдат оттегляни от вносителя. Оттеглянето на докладна според него не значи: „Аз съм съгласен с вас“, а означава неподготвеност по внесения проблем, бягане от отговорност.

Той визира оттеглените докладни за ликвидация на общинската фирма „Смолян-Автотранспорт“ и за удължаване договора на управителя на „Ученическо и столово хранене“.

Той е категоричен, че когато се предлага ликвидация на дружество, трябва да се предложи и ликвидаторът.

Според Аршински не е коректно от страна на други политически сили да задават въпроса: „Откъде ще намерим пари?“, а когато има докладни, с които се предлагат възможности за постъпления, те да се отхвърлят.

„Има моменти, в които политическите различия трябва да бъдат оставени на втори план“, обобщи Салих Аршински.

Междувременно стана ясно, че от ДПС са поели благотворителна инициатива в помощ на Дома за пълнолетни лица с психични отклонения в село Петково.

„Женските дружества на ДПС – Смолян, решиха да направят дарение с дрехи, одеяла и юргани и преди Коледа ще ги закараме на място. Попитахме от какво имат нужда, затова се насочихме към такива дарения. По принцип всички дружества са правили дарения за съответната община, но в момента работим всички заедно. Имаме и още инициативи. Едната е за подпомагане на Александровска болница с парично дарение“, обясни Диляна Кашокова- координатор на женските дружества на ДПС в област Смолян.

Една от майките в Смолян помолила за помощ.

„Инициативата е за деца с белодробно заболяване – муковисцидоза. Инициативата е на национално ниво. До  Коледа трябва да се закупи апаратурата и колкото парични средства съберем, ще ги предоставим. До края на седмицата ще направим превода. Разбрахме, че в града има две майки, чиито дечица са с такива заболявания. В Мадан има още две“, допълни Кашокова.

Facebook Comments