Два нови спектакъла готви ансамбъл „Родопа“ след фурора с „Невястата“

Два нови спектакъла готви ансамбъл „Родопа“ – Смолян, след фурора, постигнат с „Невястата“, гледан от над 15 000 души в повече от 14 изяви. Това стана ясно днес при откриването на 58-мия творчески сезон на фолклорната формация.

Първият за тази година спектакъл е озаглавен „Родопски песни и свирни“ и се очаква да е готов в края на септември или началото на октомври. Той ще представи познатите ни родопски изпълнения, но представени по много по-атрактивен, съвременен начин, заяви пред журналисти главният художествен ръководител на ансамбъла Адриян Петров, който е и зам.-областен управител.

Следващата изненада по думите му ще е спектакълът „Нощта на фолклора“, с който смятат да надградят постигнатото от „Невястата“ в творчески план. 

„Поставили сме си амбициозната цел през този творчески сезон да посетим повече от 25 населени места в страната. За „Нощ на фолклора“ подготвяме една палитра от всичко българско с родопски акценти, която ще бъде „разказана“ по много интересен начин. Действието се развива в един музей, в който героите оживяват – с изпълнения от всички фолклорни области. Отново ще има лоши и добри герои“, обясни Петров.

Днес той заедно със зам.-кмета на Смолян Марин Захариев даде началото на новия творчески сезон на една формация, оставила трайна диря във фолклорното изкуство на страната.

„Изпратихме един доста активен творчески сезон, доста противоречив със своите възходи и падения. На добър час за поредната изкачена голяма планина в развитието на ансамбъла и в неговото популяризиране. Дано и този път да намерим точната вакса, с която да нарисуваме онази прекрасна картина, която нашата публика иска да види. Тази година ще дадем много по-голяма възможност на солистите за изява“, подчерта Адриян Петров.

Ансамбълът подготвя документи за участие в международния фолклорен фестивал във Филипион – Гърция, който ще се проведе догодина между юли и август месец.

Той съобщи, че през лятото в сградата на театъра са инвестирани повече от 20 000 лева, инвестициите продължават с ремонт на балетната зала, ще се поправи и покривът.

Предстои ансамбъл „Родопа“ да се сдобие с нов автобус, средствата за който са дарени от местни предприемачи.

Facebook Comments