Двама с коронавирус издъхнали непосредствено след постъпване в болница

26 са новозаразените с коронавирус в област Смолян, 43-ма са излекувани и трима са починали през седмицата. В областната болница постъпилите са 11, в МБАЛ-Златоград – 8, в МБАЛ-Мадан – 3, в МБАЛ-Девин – един. Снети от отчет са 43 лица. От потвърдените нови случаи 5 са на домашна изолация и лечение, а 21 се лекуват в болници. От началото на епидемията общо за целия период 640 са заболели от коронавирус, 548 са излекувани, а 28 са починали. Лекувани в болниците с Ковид-19 са 227. Това стана ясно на днешния брифинг в областната администрация.

Двама от тримата починали през седмицата са издъхнали непосредствено след постъпване в болница, в крайно тежко състояние.

20 души са дехоспитализирани, като 13 от тях са за последващо домашно лечение, а 4 са изписани с два отрицателни ПСР теста и не подлежат на дом лечение. Общо на болнично лечение са 33 души, като 28 от тях са в болници от областта.

„Към момента 64 са активните случаи. Няма активни в Доспат и Неделино. Няма нови случи в Баните, Рудозем и Чепеларе. Нови активни имаме в Смолян, Златоград, има огнища в Мадан и Борино“, заяви д-р Сийка Чернева –шеф на дирекция “Надзор на заразните болести” в РЗИ – Смолян.

98 са контактни на заразени, като пристигнали от рискова зона са само 5 лица. Взетите ПСР-проби за миналата седмица са общо 124, от тях 8 на медицински персонал. Има заразен само един санитар.

„В момента на лечение са 19 пациента с доказан Ковид-19, двама от които са на интензивно лечение. Нямаме заразен персонал към момента. Тествали сме контактни на заразената санитарка, отрицателни са пробите им“, посочи д-р Марин Даракчциев – шеф на МБАЛ – Смолян.