РЗОК: Доста по-малко пациенти в смолянските болници за 8 месеца, а парите – горе-долу същите

За осемте месеца от началото на тази година болниците в Смолянска област са получили 206 794 лева по-малко в сравнение със същия период на миналата година, съобщи Румяна Карагрошева – изп. дл. Директор на РЗОК – Смолян.

За дейността на четирите лечебни заведения за болнична помощ са изплатени 10 122 741 лева, а за неблагоприятни условия на работа – 1 986 571 лева.

Не така стои въпросът обаче с лекуваните по клинични пътеки и амбулаторни процедури. Лекувани са 28,14% по-малко, които се равняват на 5 713 пациента по-малко спрямо същия период на предходната година.

Най-голямо намаление на дейност се отчита в болницата в Девин – с 36,2%. Намалението на прихода й е с 2,75%. Болницата за рехабилитация в Рудозем има 43,26% по-малко дейност. Намалението на средствата в маданската болница е с 22,11%, а на дейностите – с около 14%.

Най-голямо намаление на средствата има за МБАЛ-Златоград – със 17%. Как са си организирали дейността, какви точно са им разходите, защото като има по-малко пациенти, има и по-малко разходи за лекарства и консумативи. В същото време си има постоянни разходи за заплати и др. Не мога да кажа финансовото състояние на коя болница е най-лошо“, обясни Карагрошева.

По-малко са преминалите пациенти във всички лечебни заведения. В Смолян преминалите са 72,82% спрямо предходната година, в Златоград – 73,76%, в Мадан – 75,58%, в Девин – 63,98%.

Това намаление  по думите на Карагрошева не се отразява сериозно на заплащането, тъй като по методика Касата доплаща до 85% от дейността им за месец януари тази година.

„Отделно от това, има увеличение на цените на клиничните пътеки и на другите медицински дейности при първична и специализирана помощ с около 10%, които компенсират част от по-малко извършените дейности. Заедно със средствата за работа в неблагоприятни условия излиза, че са получили горе-долу колкото предходната година, а при някои дейности даже и повече“, допълни тя.

През този период лекуваните с Ковид-19, за които касата е платила, са 227 души. В това число лекувани по клинична пътека №39 (бронхопневмонии) са 62 души, а по 104-та (вирусни и бактериални инфекции) клинична пътека са лекувани 165 души. На интензивно лечение по клинична процедура №3 е платено за 6 човека.

В МБАЛ-Смолян за този период 151 души са лекувани по клинична пътека №104 и 6 човека по интензивни процедури. В МБАЛ-Мадан по 104-та пътека са лекувани двама човека, по 39-та пътека – 32-ма. В Златоград само по 39-та са лекувани 7 човека. В МБАЛ-Девин по 104-та пътека са лекувано 12 пациенти, а по 39-та – 13.

„На изпълнители на първична извънболнична медицинска помощ изплатените средства са с 6,39%  повече спрямо същия период на предходната година. В тези суми са включени платените средства за неблагоприятни условия. Само за дейност 1,6% е увеличението при общопрактикуващите лекари. При изпълнителните на специализирана извънболнична помощ изплатените средства са 8,41%, в т. ч. и за неблагоприятни условия. Само за дейност има намаление с 9,13%. Тоест, извършените прегледи са по-малко“, уточни Карагрошева.

На лекарите по дентална медицина с неблагоприятните са им изплатени 33,7% повече, като за дейност са изплатени с 20,78% по-малко, а за медико-диагностична дейност са изплатени 28,17% повече.

„Искам да отбележа че тази година има увеличение на цените за дейностите на всички изпълните ли – и на първична, и на специализирана, и на дентална, и на медико-диагностична дейност. Същото важи и за болничната помощ. Така, че с намалението на някои от натурите изплатените средства са близко до 100-те процента, а и с неблагоприятните надвишаваме значително“, каза още шефката на РЗОК.

Румяна Карагрошева – изп. дл. директор на РЗОК – Смолян (в средата)

На този етап нито една от трите общински болници – Златоград, Мадан и Девин, не е сключила договор за лечение по Ковид-пътеката.

По думите на Карагрошева всички водели разговори с инфекционисти и очакват всеки момент да представят документи за сключване на такъв договор.

Тя подчерта, че свободни инфекционисти няма, но има възможност за подписване на граждански договори с инфекционисти от Смолян, Кърджали и Хасково за консултации.

В трите общински болници за лечението на пациент с коронавирус засега ще получават 766 лева, защото минават по клинична пътека 39 за бронхопневмония, а в областната болница – 1200 лева. Причина за това е липсата на договор с инфекционист.

На въпрос дали има разлика в начина на лечение на пациент с Ковид, настанен примерно в МБАЛ-Девин, при положение, че нямат Ковид-пътека, и този, който е настанен в инфекциозно отделение в Смолян Карагрошева отговори, че трябва да ги лекуват по един и същ начин в двете болници. „Все пак има някакъв протокол разписан за антибиотици, на колко време се прави рентгенова снимка, ПСР и т.н. Смятам, че разходите са едни и същи“, уточни тя. И се съгласи, че на практика общинските болници на практика са ощетени.

„На този етап в областта липсват най-вече инфекционисти и пулмолози. От общинските болници само в Девин има пулмолог, който е от Пловдив. По места липсват и кардиолози. Болшинството лекари са на възраст над 65-70 години. От всички специалности след години ще има дефицит в болниците“, посочи шефката на РЗОК.

Положението в Смолян със семейните лекари е по-различно от останалата част на страната.

„Семейните лекари навсякъде са малко, нови лекари не сключват договори с НЗОК. Има сключени 65 договора за първична извънболнична медицинска помощ. Първите години бяха 109 лекари. Възрастовата граница и при тях е над 65 години. До 50 години имаме само едно джипи. Засега всички села имат личен лекар – дали в населеното място, или ходи в определени дни от седмицата, но има. 65 практики са заети от общо 78. Тоест, 13 практики са незаети“, допълни Карагрошева.