Двата избора през годината са стрували над 1,5 млн. лв. в област Смолян

Общо  1 568 000 лева са стрували двата избора тази година в Смолянска област. За местните избори са изхарчени 1 165 000 лева, а за европейските – 403 000, съобщи областният управител Недялко Славов  на брифинг в края на годината.

На него присъстваха всички шефове на регионални държавни структури. По думите на Славов, защото не само взаимодействието с тях е добър пример, а и постигнатите резултати.

Считам, че това беше една добра година. Абсолютно съзнавам, че ако не беше вчерашното решение на МС, може би на пресконференцията  щеше да си говорим съвсем други неща. Знаете, че изграждането на ГКПП Рудозем-Ксанти е водещ приоритет на областно и регионално ниво. Няма как да не изкажа задоволството си от това, че с правителствено решение вчера беше осигурена цялата сума за изграждането му, с което отпадат всички пречки и строителството може да започне, най-вероятно след коледните и новогодишните празници. Срокът е 365 дни. Надявам се, че климатичните условия ще бъдат добри. Поетият ангажимент пред премиера от мен е, че ще се справим качествено и в срок“, подчерта Славов.

Той съобщи, че е направено възлагане и в следващата година ще бъдат укрепени пет сериозни свлачища на територията на областта, едно от които е по пътя между Смолян и Мадан.  Предстои да стартират нов проект, свързан с туризма, за който вече е подписан договор.

Напредваме по важните пътни проекти. Девин-Кричим почти изцяло е готов. Предстои следващата година да бъде реализиран проектът за рехабилитация на пътя между Смолян и Девин, който, сигурен съм, ще предизвика интерес, защото преминава през Смолян, Стойките и Широка лъка. Участъкът Средногорци – Рудозем се изпълнява. Има забавяне на обхода на Рудозем, но съм сигурен, че ще стартира през следващата година. Изгражда се и Белица-Загражден. Приключват обществените поръчки за т. нар. втори воден цикъл. Очаквам строителните дейности да стартират през следващата година“, докладва областният.

Най-голямото предизвикателство според него е строителството на ГКПП. „Знам че до голяма степен нашият екип се оценява по този проект, макар че не трябва да оставяме на заден план и другите“, допълни той.

На журналистически въпрос за каскадата „Горна Арда“ Славов отговори, че проектът е трайно замръзнал.

Това се установи от последната ни среща с представителите на УС на ЕВН, които участват в самата проектна компания със 70%. Доколкото бях информиран, касае се за държавни гаранции и законодателни промени, които държавата с 30% участие не е готова да направи. Това е причина проектът да е на фаза замръзване“, уточни той.

Относно нереализирания от години обход на Чепеларе областният каза, че има разбиране от новия кмет на Чепеларе да приключи отчуждителните процедури, за да се издаде разрешение за строеж. Чак тогава може да се обсъжда въпросът за възлагане и строителство.

За планираната частична трета лента съобщи, че в момента Агенция „Пътна инфраструктура“ изготвя техническо задание и ще бъде обявена обществена поръчка за проектиране и изпълнение.

Нашето виждане обаче е, че за целия път Асеновград – Смолян – границата трябва да се търси кардинално решение. Този въпрос беше поставен на последното заседание на Комитета по наблюдение на ОП Транспорт“. Стигнахме до договорка АПИ да възложи цялостно предпроектно и инвестиционно обследване на пътя“, обясни Недялко Славов.