Премиерът за ГКПП Рудозем-Ксанти: Обещали сме и си изпълняваме ангажимента

Обещали сме и си изпълняваме ангажимента, заявява премиерът Бойко Борисов по време на заседанието в сряда, когато за изграждането на ГКПП Рудозем – Ксанти бяха отпуснати 18 445 744 лева.

„В качеството ми на областен управител на област Смолян и определен като такъв за възложител на обект „Гранично-контролно пропускателен пункт Рудозем-Ксанти“ искам да Ви благодаря за това, че с постановлението се осигурява цялата необходима сума от 18 милиона и 445 хиляди лева за изграждане и въвеждане в експлоатация на Граничния пункт Рудозем-Ксанти, който е последният от трите, все още не е отворен, договорен между Гърция и България в далечната 1998 г.  За информация другите два са Маказа и Гоце Делчев, които отдавна функционират“, са думи на управителя Недялко Славов, става ясно от публикуваната в сайта на Министерския съвет стенограма.

„Този обект е приоритетен и това е записано във всички стратегически документи на регионално, областно и общинско ниво. Надеждите на хората са свързани с това, че с неговото отваряне ще се повиши икономическото и социално благосъстояние на хората, и е отдавна очаквано“, допълва областният управител на Смолян.

Финансовият министър Владислав Горанов уточнява, че около 13,5 милиона е нетната сметка за българската държава, тъй като се очаква при добро изпълнение около 5 милиона от сумата да бъде възстановена от Програмата за трансгранично сътрудничество. В резултат на това нетната сума за сметка на държавния бюджет в последствие ще се намали.

„Но за да осигурим възможност да започнат работа и да не чакат възстановяването, осигуряваме и авансово сума, като в хода на изпълнение на проекта би следвало тази сума, която е договорена за финансиране от Европейските фондове, да бъде възстановена по бюджета“, посочва още министър Горанов.

Facebook Comments