Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Ефективна присъда за шофьора, смятал пиян да кара деца на екскурзия

Ефективна присъда от 8 месеца затвор при първоначален общ режим получи автобусният шофьор Сава Каснаков, задето опита  да качи деца, учители и родители от Златоград на екскурзия в Банско.

Обвинителният акт на Районната прокуратура в Златоград е за това, че на 1 юни около 7 часа сутринта е управлявал автобус с концентрация на алкохол в кръвта си 1,64 промила. Наличието на алкохол е установено чрез химическа експертиза, съобщиха от Апелативна прокуратура – Пловдив.

Освен да лежи в затвора, водачът е глобен с 500 лева, лишен е и от правото да управлява моторно превозно средство за срок от две години.

Присъдата е произнесена по реда на съкратеното съдебно следствие, като шофьорът е признал всички факти и обстоятелства от обвинителния акт и наложеното наказание от една година „лишаване от свобода“ е редуцирано с една трета, т. е. 8 месеца “лишаване от свобода” ефективно.

Припомняме, че в Деня на детето – преди две седмици, полицаи направиха проверка за употреба на алкохол на водачите на автобуси, които потегляли от града за екскурзии с ученици.

Алкохолният тест на Сава там показал 1,27 промила, но при химическата експертиза на кръвната му проба е отчетено наличие на 1,64 промила.

Полицията бе установила, че той е тръгнал от Стара Загора в 3,50 часа с представител на туроператорската фирма. И за да отчете пробата му в Златоград 1,64 промила, значи при тръгването от началната точка е бил в много по-тревожно състояние.

От Стара Загора потеглили два автобуса, единият от които шофиран от пияния водач Сава. С него пътувала туроператорката Мария Тодорова – Теофилова, собственичка на ЕТ „Милениум Травел“ –  Стара Загора. Тя наела автобусите от „Шанс тур“ ООД – Царево.

По информация от директора на ОУ „Васил Левски“ Нина Пашова екскурзията е била за децата от трети и четвърти клас. Децата били 69, родителите – 34, а ръководителите – 6-има, общо 109 човека.

От училището изпратили писмо до РПУ – Златоград, за да проверят шофьорите за алкохол преди да тръгнат на екскурзия, каквото е правилото. След като за Сава установили, че е пиян, го задържали в РПУ-то, а двата автобуса били шофирани от колегите му.

Каснаков е от Бургас, но вози за фирмата „Шанс тур“ ООД от Царево.

Неговият шеф Тодор Илиев заяви, че Сава не е управлявал рейса до Златоград. Или поне колегите на шофьора така му казали по телефона.

В полицията обаче водачът си е признал.

„Добре, че е имало проверка, та не се е качил. Качвал е чантите на пътниците. В момента на качването на чантите в тахографа е била неговата карта“, каза той.

Сава имал над 20 години стаж като шофьор на автобус, а в неговата фирма бил от около 12 години. Посочи, че бил много добър професионалист и се учудва как се е получил този проблем.

Присъдата на Районния съд в Златоград не е влязла в сила и може да бъде обжалвана и протестирана пред Окръжния съд в Смолян.

Facebook Comments