С неделинския двуглас страната ни кандидатства за ЮНЕСКО

С три грамоти за „Живи човешки съкровища“ област Смолян стана първенец на церемония в Министерство на културата за принос в опазването и популяризирането на нематериалното културно наследство и Европейската година на културното наследство – 2018.

Отличията бяха връчени на Регионалния исторически музей „Стою Шишков” – Смолян, на Читалище „Светлина”- гр.Неделино за уникалния Неделински двуглас и на НЧ „Родопска просвета-1923” в Девин.

Участниците в събитието бяха поздравени със специални изпълнения от „Бистришките баби” –  шедьовър на устното и нематериалното културно наследство и от Група за автентично пеене, представяща двугласно пеене от гр. Неделино, вписано в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство през 2008 г.

Двугласното пеене от Неделино е и следващата кандидатура на страната ни за Представителната листа на ЮНЕСКО на нематериалното културно наследство на човечеството, обявиха от Министерство на културата.

„Живи човешки съкровища – България” се координира от Министерството на културата, Института за фолклор при БАН, със съдействието на Националната комисия на ЮНЕСКО в България. Целта й е съхраняване на знанията и уменията за културно изразяване, които имат важно историческо, художествено и културно значение за страната, както и тяхното предаване на следващите поколения. Един от най-ефикасните начини за трайно съхранение на нематериалното културно наследство е грижата хората, които го олицетворяват, да продължават да усъвършенстват своите знания и умения и да ги предават на следващите поколения, посочват организаторите.

Националната система „Живи човешки съкровища – България” беше въведена през 2008 г. и нейното попълване през изминалите пет издания беше осъществено с активното участие на местните общности, подкрепени от музеите и читалищата в страната. В резултат на попълването на системата беше изградена и  Националната представителна листа на нематериалното културно наследство.

Facebook Comments