Елитът на планинското колоездене премери сили в Пампорово – Мечи чал

Десетки колоездачи от цялата страна премериха сили в едно от най-трудните и интересни ендуро състезания в България.

Elevation999 бе 4 кръг от българските ендуро серии и държавен шампионат в дисциплината. Състоя се от 31 август до 3 септември в Пампорово, Смолян и Чепеларе.

Събитието се провежда за четвърта поредна година и ежегодно вдига нивото и сложността си. Тази година Elevation999 за първи път бе двудневно състезание.  Двата състезателни дни изправиха състезателите пред сериозно предизвикателство, защото всички участници трябваше да се справят с 8 специални отсечки с обща дължина около 30 км.

Освен техничните спускания, изпълнени с всякакви препятствия като корени, камъни, скални падове и множество стръмни отсечки, състезателите трябваше да заслужат спускането си с не малки трансфери, където всеки на самоход трябваше да достигне до старта на следващия етап.

Първенецът Иван Колев

Най-добро общо време от всички специални отсечки – точно 42:00.56 минути, успя да постигне ендуро шампионът на България за 2016 Иван Колев, за когото това е 4-та поредна победа в сериите.  Колев е безспорен водач в ранглиста за 2017 с актив от 400 точки.

На второ и трето място след него в категорията на мъжете се наредиха Добромир Добрев и Стоян Върбанов.

При юношите конкуренцията също беше голяма, а най-добро време от 45:38.70 успя да постигне Симеон Павлов. До него на почетната стълбичка се наредиха Денислав Ангелов и Иван Кобуров.

При мъжете над 30 години заслужена победа успя да спечели Емил Кръстев. На второ и трето място се наредиха Росен Яворов и Момчил Петров.

В категорията на ветераните над 40 години най-бърз бе Любомир Тодоров, следван от Стефан Седефчев и  Петър Тачев.

Това бе последното събитие за сезона във Велопарк Пампорово – Мечи чал, който ще бъде на разположение на всички желаещи да покарат колело в планината до 17 септември.

Тази година летният сезон в курорта бе много успешен, а от управата на курорта имат много сериозни планове за инвестиции и все по-голямо развитие на летния туризъм в курорта през следващите години.