Емил Хумчев е новият областен управител на Смолян

Емил Хумчев от Златоград е новият областен управител на Смолян. Той ще наследи поста от съпартиеца си Стефан Сабрутев – служебен областен управител, и от съгражданина си Недялко Славов, който бе титуляр на този пост в последните 6 години. Днес Министерският съвет взе решение за освобождаване и назначаване на областни управители в страната.

Хумчев е от квотата на „БСП за България“. Той беше водач в листата на коалицията за Смолянска област, но не успя да спечели депутатско място с гласовете на 6 525 избиратели.

„БСП за България“ се класира на четвърто място в областта, но при разпределението по метода Хеър Ниймайер  четвъртото депутатско място отиде при „Демократична България“ и Зарко Маринов стана народен представител. 

Емил Хумчев е роден през 1975 г. в Златоград. Възпитаник е на СПТУ по туризъм в Смолян. Той е бакалавър по специалността „Организация и управление на туристическото обслужване“ и магистър по „Мениджмънт на хотелиерската и ресторантьорската дейност“ от Югозападния университет „Неофит Рилски“ – Благоевград.

Работил е в частния сектор, имал е собствена фирма. Бил е общински съветник в Златоград. От 2019 година е председател на Общинския съвет в Златоград. По-рано, в продължение на година и половина е бил зам.-областен управител. За кратко – от 2015-то до 2017-та г., е бил в борда на директорите на фармацевтичната компания „Алианс Сървиз“ АД .

Член на БСП от 2006 г. Трети мандат е в Националния съвет на БСП, от една година е в Изпълнителното й бюро. В Управителния съвет е на Националната асоциация на председателите на общински съвети в Република България.

Хумчев е семеен е, с двама сина – на 11 и на 21 години.

Според променените, гласувани на последното за миналата година правителствено заседание, областните управители, с изключение на големите градове, ще са с по един заместник. В случая за Смолян той ще е от квотата на „Продължаваме промяната“. 

Припомняме, че Хумчев участваше в преговорите за съставяне на правителство между четирите партии – „Продължаваме промяната“, „Има такъв народ“, „БСП за България“ и „Демократична България“. Той се включи в дискусията по приоритетите на туризма.

Открои краткосрочните мерки на „червените“ в сектора: запазване на 9% ДДС за ресторантите и заведенията, както и за останалите видове туризъм, 60/40 да се върне в стария вариант, безплатни бързи тестове по европейска програма за клиенти на хотели и ресторанти, които не притежават зелен сертификат, енергийна компенсация за бизнеса, създаване на онлайн визов център и временно замразяване на дейността за неработещи туроператори и турагенти за срок от 1 година.