Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Евродепутатът Владимир Уручев: Има пробив във взаимоотношенията ЕС-Турция, отваря се нова страница

Прави чест на България, че за тема на нашето европредседателство избра Западните Балкани. Има пробив във взаимоотношенията ЕС-Турция и се отваря нова страница, заяви евродепутатът Владимир Уручев на среща с младежи от СОУ „Христо Ботев“ в Девин, които от 2017 г. работят за популяризиране на Европейския парламент сред младите хора.

„Нашето председателство наложи няколко български приоритета. Някой ще каже, че това са балкански приоритети, но всъщност са български, защо? Защото неотдавна някои балкански държави бяха в толкова жестока война, че се стигна чак до Международния съд в Хага да се съдят за геноцид. Тези рани между хората и различните държави са изключително трудно лечими. Има нерешени въпроси и никой не иска да отстъпи“, посочи Уручев.

По думите му сред поредица от срещи и дискусии на високо ниво „въздухът се раздвижи и се преодоля тази стагнация между държавите“. 

„Това е един огромен успех, признат ни от нашите съседи. Другата голяма тема на нашето председателство е Турция. И голямата заслуга лично на нашия премиер е, че успя да наложи тази тема в Европейския съвет. Не е толкова лесно, когато знаете, че има държави които са против Турция, като Австрия например. Трябва да имаш такъв сериозен авторитет в Съвета, че да те послушат всички 28 министър-председатели. И стана пробив във взаимоотношенията ЕС-Турция,  отваря се една нова страница. Няма да е лесно да се водят тези преговори, но аз мисля, че до края на председателството ще бъде решен поне един проблем – с бежанците“, подчерта Владимир Уручев.

Училището в Девин е единственото в област Смолян и едно от 30-те в страната, които са посланици на ЕП. Евродепутат запозна младите хора с дейността на Европейския парламент и Европейсктата комисия, с постиженията на страната ни през 10-годишното й членство в ЕС.

Симона Тодорова от 11“а“ клас представи дейността на клуб „Дебати“, където младежите се подготвят за активно гражданско участие в обществения живот на общината, областта и държавата.

Младежите участваха активно в дискусията като показаха знания за Европа и европейски институции. Зададоха въпроси на евродепутата, сред които кои проблеми според него са приоритететни – интеграцията на бежанците или на малцинствата, до какви икономически последствия ще доведе отделянето на Великобритания от ЕС и дали това ще се отрази на еврото.

На срещата присъстваха кметът на община Девин Красимир Даскалов и председателят на ОбС Руси Чаушев.

Facebook Comments