Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Държавата плаща обходния път през Тикале и той ще стане общински

Държавата ще плати изграждането на обходния път през Влахово заради свлачището, което блокира второкласния път между областния град и Мадан, а впоследствие ще го прехвърли на община Смолян. 

Ангажиментът на общината срещу това е да изработи подробен устройствен и парцеларен план за имотите, върху които се прави обходът, и да плати отчуждаването им. Това е споразумението, което Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) предложи на местната управа. Днес то бе гласувано от Общинския съвет.

Когато прехвърлянето стане факт с решение на Министерския съвет, участъкът ще бъде включен в списъка с общински пътища, с които се разпорежда местната администрация.

Становището на експертите, назначени от председателя на УС на АПИ, е, че свлачищно-срутищният процес е възникнал внезапно и все още е в активен стадий на развитие. Намира се в процес на постепенно затихване, поради което разчистването на скалните маси и пускането на движението по пътя е невъзможно. 

Процесът, засягащ републиканския път и масива над него, е определен като особено сериозен и потенциално опасен.

Възможно е неблагоприятно развитие и нови свличания на земна и скална маса, които допълнително биха застрашили живота и сигурността на преминаващите хора и автомобили, се сочи в докладната на кмета.

За свлачището е информирана Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС.

Със заповед на кмета на община Смолян е обявено бедствено положение за територията, на която е възникнало свлачището.

Кметът Николай Мелемов обясни, че е обявил частичното бедствие по предложение на АПИ, за да разчистват свлачището, без да се преминава през стандартните процедури, защото в противен случай не тази година, а и догодина няма да се разчисти.

Той посочи, че реакцията при обилен дъжд и снеговалеж е различна. „Тогава се обявява веднага бедствено положение, за да мобилизираме доброволци и допълнителни сили за разчистване. Този път бедствието беше обявено 20 дни по-късно, защото характерът му е съвсем различен. Когато скалите паднаха, започнаха да разчистват, но падна два пъти повече скална маса. Имаше обсъждане от специалисти и чак когато стана ясно, че мащабът на свлачището е много голям и че разчистването ще стане много бавно, се налага изграждане на обходен път“, каза градоначалникът.

Той обясни, че заради това в понеделник заедно с областния управител Недялко Славов са били в АПИ, откъдето им препоръчали да обявят бедствено положение, за да се съкратят процедурите.

От БСП и КРОС предложиха да се направи и втора експертиза на свлачището.

Стефан Сабрутев (БСП) се обоснова така: „Ние не сме експерти, но да видим какво предлагат останалата група експерти, които са на противоположно мнение, за да видим кой срок е най-добър за нас, тъй като освен качествено, свлачището трябва бързо да се отстрани. Разбрахме, че са били назначени най-добрите в България, но да се настоява все пак“.

Факт е обаче, че дори да се назначи друга експертиза, не Общинският съвет ще решава чия експертиза е по-добра, а АПИ. 

От КРОС казаха, че трябва да се направи искане за ремонт на пътя от Смолян към Рудозем, който в момента е алтернативен, но е в много тежко състояние. Кирил Хаджихристев предложи да се чакълира и отводни пътя между селата Тикале и Градът, който ще се ползва от туристи.

„В интерес на всички, включително на АПИ, е това да стане възможно най-бързо. Те ще вземат решение и то ще бъде аргументирано. Ние дотук сме обсъждали с тях текста на споразумението. И с добавянето на искане за нова експертиза, ще означава, че тези обсъждания досега са били напразни, защото се внася нов елемент. Екипи от експерти има много в България, но АПИ със сигурност иска много бързо да направи този път, защото и пътят през Рудозем и Смилян е техен. Не сме го обсъждали с тях и сега да ги изненадаме по този начин. Аз поемам ангажимента да ви информирам за цялата кореспонденция с АПИ, за да знаете какво да говорите на хората“, посочи Мелемов.

Той допълни, че в събота и неделя свлачището е било обследвано от още един екип начело с доц. Ангелов. „Тоест, така или иначе два екипа обследват свлачището. Два екипа ще предложат решение. И вече АПИ ще избере съответните мерки“, допълни той.

Той каза, че за пътя Рудозем-Смолян през паметника въпросът е бил поставен още миналата година. „Имаме писмо от АПИ в началото на месеца, че при разпределението на бюджета за 2018 г. ще имат предвид рехабилитация на този път. Наистина той е в много окаяно състояние и трябва да бъде направен“, добави кметът.

От изказването му стана ясно, че общината има готовност да чакълира пътя между Тикале и Градът, но отводняването ще е проблемно.

Според ръководителя на ГЕРБ в ОбС Ангел Безергянов държавата и общината са реагирали адекватно и своевременно на ситуацията. 
„Още на следващия ден бяха организирани мероприятия за информиране на компетентните органи на най-високо ниво. Както знаете и шефът на АПИ, и министърът на регионалното развитие – по всички критерии, методи и средства, в своите качества взеха държавническо отношение спрямо процеса, който се случи“, заяви Безергянов. Той помоли да не се спекулира с този проблем и да не се ползва за политическо говорене.

На обвинението към кмета, задето е съобщил, че за 10 дни ще стане готов обходния път, той отговори, че от общината дават информация, която са получили от съответните институции. „Няма как ние да казваме сроковете. Каквито срокове са дадени на нас, така сме ги предали, защото хората основно питат колко ще струва и кога ще стане. Няма как, когато някой друг възлага, ние да определяме срокове. Когато не общината е възложител, ние не можем да кажем: „Сключихме договор и той ще бъде изпълнен на еди-коя си дата“, поясни кметът.

„Не мога да преценя дали има забавяне или не, но изграждането на обходния път Влахово – Тикале, който попада в горска територия, тоест, не е в общински правомощия, за него е много тежка процедурата по изключване на горска територия. От тази гледна точка обявяването на бедствено положение без да го съгласуваме с държавните органи няма да свърши никаква работа. Сами си даваме сметка, че не е по силите на община Смолян да реши този проблем, дори частично. В случая с това бедствено положение и с това споразумение държавата се ангажира не само с финансирането, а и с правните процедури“, отбеляза Салих Аршински (ДПС). 

Той предложи да бъде осигурена техника за бърза реакция на пътя Смилян – Рудозем, защото той е основният път, който поема движението, а там постоянно се случват свлачища. 

Според адв. Филип Топов е имало некоординирани действия между държавните институции и общинската администрация. „Първият ден след срутището, то беше разчистено частично и не продължи да се свлича. На втория и третия ден идват специалистите от АПИ и заявяват: „Това срутище е най-голямото в България. Неговото укрепване ще продължи поне до края на годината. Ще правим обходен път. Не можем да пипаме там, защото електропроводът ще падне, населението ще остане без вода“. Медиите ли са виновни за тези неподготвени изказвания? Не може какъвто и да е специалист или експерт, преди да е получил доклад с конкретни параметри, да говори на тази тема. Сред хората продължават да витае социално напрежение.
Представителят на енергото казва: „Сложихме още същия ден репери, които не са мръднали. ВиК казват, че не са мръднали. Асфалтът долу е здрав и некомпрометиран, а същевременно се провежда теза колко опасно е това срутище“, обоснова се Топов.
Според него това срутище досега е трябвало да бъде отстранено, а обходният път бил на ръба на закона.

Репликира го Салих Аршински: „ЕВН и ВиК сложили репери и те не мръднали. Защо не накарате този от ЕВН и ВиК да си резне подписа под едно отваряне на пътя? Вие бихте ли се подписали, защото виждам, че разбирате от геология и от репери? Ако утре падне камък и стане инцидент, не дай си Боже, Вие разбирате ли къде отивате? А пътят е законен. А ако някой знае, че нещо е незаконно, сезирайте органите! Само, че никой няма да ги сезира, защото никой не е сигурен в това, което говори“.
Според Аршински е нормално проблемът със срутището да се реши час по-бързо, но една хубава народна поговорка казва, че ако един човек може да изкопае кладенец за сто дена, сто човека не могат да го изкопаят за един ден.

„Тук пред медиите общински съветник да казва, че някой сложил репери и трябва да пуснем пътя. Това е като онова, дето написаха медиите, че спрял един багер и махнал камък, за да можело определени хора да минават. Само дето никой не показа това нещо, че се случва. И от там се нагнетява напрежение. Има граници на правене на политика. Сега тук да се правим на геолози, ми идва малко в повече“, подчерта съветникът от ДПС.

Facebook Comments