Фестивал на дивите цветя започва в Арденското корито от днес

От днес (четвъртък) до понеделник в села и местности по Арденското корито започва ежегодният фестивал на дивите цветя. Петото издание на фестивала ще се проведе в селата Смилян, Сивино, Могилица, Арда, Горна Арда и Киселчово.

В Киселчово между 22-ри и 25-ти юни са заложени ателиета „Еньовденски изцеления“. Участието е с предварителни записвания. Организира ги СНЦ „Артел 13 – Киселчово“.

За 23-ти юни (петък) от 13 до 16 часа в Могилица са предвидени ателиета за направа на цветя от прежда и хартия и за боядисване на тъкани с естествени багрила. Организира ги НЧ „България 1937“ – Могилица.

В 16 часа в парк с билкова градина на село Арда е подготвена дегустация и базар на билкови напитки и домашно приготвени сладка с печени мекици. Организатори са кметството и читалището в село Арда.

Същия ден от 19,30 часа ще се състои празничен концерт с участието на самодейни състави от читалището и изпълнителски формации от училището в Смилян. Участници в концерта са НЧ „Проф.д-р Асен Златаров-1927” – Смилян, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Смилян, ОДЗ „Дъга“- с. Смилян.

През вечерта между петък и събота на поляните над Читаковата къща в Горна Арда може да се видят т. нар. Еньовденски тайнства. Организира ги клуб „Хоро“ при НЧ „Орфееви гори“ – кв. Райково.  Това събитие е само за жени, а препоръчителното облекло е дълги бели ризи.

СНЦ „С раница и колело“ организира в Горна Арда Еньовден по родопски между петък и неделя. Там се ходи с предварителни записвания. 

В читалището на Могилица ще бъде подредена изложба „Цветя и багри в традиционните родопски тъкани“.

В събота на площада в Горна арда НЧ „Бащино огнище“ в селото организира базар на билки и дегустация на храни, приготвени от местните хора. Началото е от 10 часа.

Същия ден на открито пред читалището в Смилян от 10 часа започва петото издание на фолклорен събор (надпяване и надиграване) „Изворен глас“.  В организацията участват читалищата в Смилян, Долно Райково, сдружение „Екоорганизация – Родопи“ – Смолян, кметството в Смилян и община Смолян. 

Неделята в Смилян е предназначена за забавления на децата.

От 10 часа започват детски ателиета в читалището – рисуване върху камък и асфалт, игри от времето на баба и дядо.

Следобед от 16 часа родители ще четат приказки за цветя на своите деца в посетителския информационен център към читалището.

Същия ден (неделя) се организира и ботанически и фото тур до защитената местност „Ливадите“ над село Сивино. Организатор е СНЦ „Добро утре“ – Смилян. Тръгването е от посетителския информационен център в Смилян в 8 часа, а връщането в Смилян ще е в 14 часа. За това събитие е нужно предварително записване, плаща се такса от 5 лева за водач. 

В понеделник е предвиден ботанически тур по каньона на река Есенна. За този преход също е нужно предварително записване. А таксата е 20 лева – за водач, екипировка и застраховка.

Повече подробности за местата, часовете, организаторите и участниците може да видите тук.

Facebook Comments