Над 700 изпълнители и 3000 гости идват на фолклорен фестивал в Смолян

Над 700 изпълнители от 53 съюзни организации са заявили участие във фестивала на хората с увреждания, който ще се проведе в Смолян.

Чуждестранното участие тази година ще е от Македония, Гърция и Сърбия.

Петият фолклорен събор е планиран за събота и неделя. Проявата е под патронажа на родопския евродепутат Владимир Уручев. Тя се организира от фондация „Център за устойчиво развитие, образование и напредък“ –Неделино, и районната организация на Съюза на инвалидите в България. Осъществява се с помощта на община Смолян и Министерството на културата.

Πpoявaтa имa cъcтeзaтeлeн xapaĸтep и yчacтницитe щe бъдaт oцeнeни oт пpoфecиoнaлнo жypи c пpeдceдaтeл пpoф. Mилчo Bacилeв – peĸтop нa Aĸaдeмиятa зa мyзиĸaлнo, тaнцoвo и изoбpaзитeлнo изĸycтво в Πлoвдив, Виолета Георгиева – изпълнител на колоритния неделински двуглас, Румен Контилов – преподавател по музика от златоградското с.Старцево. Почетен председател на журито ще бъде певицата с космически глас Валя Балканска.  

Фестивалът години наред се подпомага финансово от Владимир Уручев. В началото – 2009 година, проявата бе организирана като туристически излет на връх „Света Неделя“ край Златоград. Още първата година обаче се разбра, че трябва да има състезание между изпълнителите, защото са много талантливи. Впоследствие по покана на кмета на Смолян Николай Мелемов събитието се премести в Смолян, тъй като центърът на града е пригоден за хора с инвалидни колички. Той предоставя и сцена за техните изяви. 

Откриването на фестивала е от 10 часа на амфитеатъра в Смолян, събота. Очакват се около 3000 гости от страната и чужбина.

През тези два дена във фоайето на РДТ „Николай Хайтов“ ще е подредена изложба-базар с ръкоделия и предмети, изработени от хора с увреждания.

Facebook Comments