Френски колежани разкрасяват Смолян

Втора седмица в Смолян работят осем студенти с двама ръководители от френския аграрен колеж „Адриен“ от гр. Тарб, регион Окситани.

При предварителна визита през месец февруари директорът на колежа Анн Лоран и двама преподаватели избрали терен, подходящ за провеждане на стажа – пред кафе „Фокус“ на кръстовището в Райково.

В рамките на двуседмичния стаж студените от „Адриен“ се запознаха с града и околността, с пейзажа и типичната растителност – всичко с цел да подготвят подходящ проект за озеленяване. Разделени на групи те подготвиха 3 проекта, които бяха одобрени от комисия в Община Смолян, съобщават от местната администрация. 

Идеята им бе с влагането на природни материали – дърво, камък и растения, типични за планината, да облагородят неизползваемата площ и да я направят красива, подходяща за отдих и игра на децата.

Растенията, подбрани за засаждане в новото зелено кътче в Смолян, са типични за местната флора и бяха селектирани с помощта на местен ботаник.

Под вещото ръководство на двамата си ръководители и с помощта на общината мястото бе обработено. Доставени бяха предварително подбрани от колежаните камъни. С помощта на Горското стопанство в Смолян бе доставен дървен материал. 

Фирма „Клинър“ също оказа подкрепа с осигуряване на професионална помощ и техника за поливане, а фирма „ИСА 2000“ безвъзмездно предостави пръст, чакъл, техника и логистична подкрепа. Така с малко средства и много труд от страна на френските стажанти бе облагородено едно неугледно до скоро място.

През тези две седмици младежите научиха много, работиха много и демонстрираха вдъхновяващо трудолюбие и познания. За тях това е един полезен стаж, в който изпробваха на практика наученото до момента, а за нас е демонстрация за начина на работа на французите, за изключителен професионализъм и отдаденост на работата.

Студентите са в Смолян в рамките на проект по програма „Еразъм+“ Образователна мобилност с цел стаж, като Община Смолян е приемащата страна.

Facebook Comments