Гъбари се загубиха и пренощуваха в резерват над Триград, гостувала им мечка

Един мъж и две жени от Кестен се загубиха и пренощуваха в гора, намираща се в землището на Триград, на българо-гръцката граница. В събота около 21 часа подали сигнал  на телефон 112.

Хората съобщили, че тръгнали за гъба в района на село Кестен, но загубили ориентация и не могат да се приберат, а вече става тъмно, има и мъгла.

На сигнала незабавно се отзовали екип на Пожарната, Планинска спасителна служба и полицаи от РУ-Девин. Издирването продължило до вчера сутринта.

„Районът е много обрасъл и всички пътеки, които познавах, са се заличили. Аз си идвам в годината веднъж. Търсихме гъба и така се получи, че се загубихме в един район“, разказа 34-годишният Иван Узунски.

На гъби в събота тръгнали той, майка му (на 54 години) и леля му (на 61 години). Тримата са родени и израснали в Кестен, но от години живеят в Пещера. Идват си по един път на годината в родното село.

Когато окончателно разбрали, че не могат да се ориентират и да се приберат, вече било полумрак. Успели да подадат сигнал за помощ. Полутали се още малко, но видели, че няма шанс да намерят пътя за връщане. Тогава са били в местността „Шабаница“  землище на Триград в посока Мугла, на българо-гръцката граница.

Там спрели на един пост и зачакали да се съмне. Наоколо няма обхват на телефона и не могли да се обадят на близките си, за да им кажат, че са живи и здрави, но са в беда.

„Цяла нощ не съм спал. Имаше и мечка, която се доближи до нас. Събрах клечки, дървета и поддържах огън на средата на ливадата, за да не запалим гората. На сутринта се ориентирахме вече и се прибрахме сами. Сега сме добре, откак се прибрахме на село“, каза Иван.

Преди да се залутат гъбарите намерили 10 килограма манатарка.

„Загубихме се заради леля ми. Тя през цялото време твърдеше, че знае пътеките, че се ориентира. Ние й се предоверихме, затова се залутахме“, каза още Иван.

Шабаница е резерват, известен е и под името Старата гора. Намира се непосредствено до границата с Гърция, на около 25 км югоизточно от село Триград.

Facebook Comments