Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Гърци проплакали, че наши им крадат резачки и части

Префектът на Драма нареди да конфискуват гъбата, набрана от българи в Гръцко.

Да конфискуват на граничния пункт Екзохи (Илинден) гъбата „пачи крак“, набрана от българи в гръцка територия, нареди областният управител на Драма Теодор Дземалидис. Заповедта му със съдействието на българската „Гранична полиция“ и местните кметове е разпространена в българските погранични села. Тя е с дата от 30 юни тази година.

От вчера е разлепена на възлови места и в доспатските села, където се събират много хора.

„Информацията постъпи при нас от „Гранична полиция“ и ние сме длъжни да я разлепим по селото, за да се запознаят с нея хората. Вчера я получихме. През април месец пак ни изпратиха подобна заповед – да знаят хората, които влизат в гръцка територия да берат диворастящи гъби. Забраняват ги със закон и според европейска директива за опазване на естествените местообитания“, каза кметът на доспатското село Бръщен Кемил Кочаков.

Областният управител на Драма се е позовал на евродиректива за опазване на естествените местообитания, дивата природа и родната флора. Той сочи, че се злоупотребява с ежедневното преминаване по планински масиви и котловини на български граждани през митницата Екзохи с цел събиране на гъби „пачи крак“ (годни за ядене) и това води до изчезването на видовете. 

Дземалидис се позовава също на протест на негови съграждани, най-вече дървосекачи, срещу кражби на техни инструменти (верижни триони, части и т.н.), които оставят на работното си място. 

„Забраняваме прибиране на реколтата гъби „пачи крак“ (Kantharella и Kantharelos, годни за ядене) от 1 юни до 31 октомври всяка година. Митница „Екзохи“, както и „Гранична охрана“ след проверка на превозното средство от Гърция към България да конфискуват продукта. Община Като Неврокопи е помолена да публикува документа на обичайните места в общината. Решението влиза в сила от днес до отменянето му“, е посочено в документа.

За манатарка в документа не се споменава.

Кочаков разказа, че преди години бил занимаван с открадната от барутинец резачка на грък. Човекът си рязал дърва близо до една от граничните пирамиди. Свършил му бензинът и отишъл до колата да вземе гориво. И докато дойде до обекта, резачката му изчезнала. Още на следващия ден гъркът дошъл в погранична застава да помоли за съдействие. Колата на барутинеца била засечена в този район и отишли в дома му. В началото той отричал, но след обиск я намерили. „Тогава започна една разправия с „Гранична полиция“, с посолството на Гърция в България, докато машината си отиде при собственика мина доста време“, разказа кметът.

„И знаете ли когато намериш откраднатото в дома му, виновникът къде започва да те гледа!? – В обувките. Само там!“, коментира кметът. „Когато е сиромах и просто си е набрал гъби, за да помогне в изхранването на семейството, гледаме да помогнем, но кражбата е много срамно нещо“, обобщи той.

Facebook Comments