Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Срути се покривът на хотел „Соколица“ в Смолян

Срути се част от покрива на емблематичния за Смолян хотел „Соколица“. Бетонната плоча е рухнала към 18 – 18,30 часа тази вечер.

От къщите в съседство чули грохот от падането й, но не бил чак толкова силен, че да ги стресира. По чудо високоговорителите на Гражданска защита и антените на мобилните оператори са останали на местата си.

11-етажната сграда от 3-4 години е заключена. Допреди това отвреме-навреме отваряха за посетители някой търговски обект, но за кратко. Даваха и много евтино стаи, но сградата с времето ставаше все по-празна и страшна. Заради дългите години, в които хотелът не се ползва, на покрива бяха поникнали дървета.

Сградата е собственост на фирма „Соколица – Смолян“ ЕАД с представляващ известният в областния град бизнесмен Захари Шумков.

Хотелът бе изключително реномиран за времето си през социализма. Със своите стотици стаи, огромен ресторант, денонощен бар, конферентна зала, лятна градина той беше предпочитан от туристите в Смолян. Хората отсядаха в него и от селата, когато идват по работа за повече от един ден.

Кадър на хотела от времето на соца.

А точно под падналата плоча е култовият бар „Нулата“, защото е точно на 1000 метра надморска височина.

Проверка в Търговския регистър показва, че фирмата „Соколица – Смолян“ е обявена в несъстоятелност.

Производството по несъстоятелност е открито по молба на Българо-американска кредитна банка“ (БАКБ) АД, която е предоставила кредит по договор за револвираща кредитна линия на друга негова фирма „ЗИТ“ ЕООД на стойност 651 000 евро.

Когато е взет – през 2007 г., кредитът е бил обезпечен с поръчителство, учредени от Захари и Теменужка Шумкови и „Топливо“ ЕООД с управител Теменужка Шумкова. През 2009 г. с анекс кредитът е бил обезпечен допълнително и с поръчителство от „Соколица – Смолян“ ЕАД, което се е представлявало от Захари Шумков и друга негова фирма „ВЕГА“ ООД.

Кредитът не се обслужвал редовно и дружеството „Соколица – Смолян“ е осъдено солидарно с другите длъжници да заплати сумата, посочена в изпълнителния лист на БАКБ.

Шумков има и друг кредит от 2007 г. чрез фирма „ЗИТ“ – от 522 345 евро. Този кредит също е обезпечен от Захари и Теменужка Шумкови, „Топливо“ ЕООД, Соколица – Смолян“ ЕАД и „Вега“ ООД.

И този заем не бил плащан редовно. С решение на Кредитния съвет на банката на 3 април 2012 г. е обявен за изцяло предсрочно изискуем в пълен размер. Погашения и след това не са правени. Поради това банката се е снабдила с изпълнителен лист.

„Единственият актив, който е потенциален източник на средства за длъжника, е хотел „Соколица“ в гр. Смолян, който в момента е в окаяно състояние,“, е посочено в решение на Смолянския окръжен съд през 2014 г.

Поради това кредиторът БАКБ АД – гр. София, е счел, че са налице предпоставките за откриване на  производство по несъстоятелност, още повече че самият длъжник „Соколица – Смолян“ е подал молба за откриване на производство по несъстоятелност пред Окръжния съд.

Към 2013 г. вземания към „Соколица – Смолян“ са предявили: НАП за 16 652 лв.; Обединена българска банка – за 73 956 лв.; БАКБ – за 2 302 837 лв.; БАКБ – за още 1 913 607 лв.

Facebook Comments