Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Ученици от Смолян пътуват към Брюксел на състезание за предприемачи

Десетокласници от Езиковата гимназия в Смолян отпътуваха днес към Брюксел да представят страната ни в международно състезание за предприемачи.

В надпреварата с ученически компании от целия Европейски съюз те ще участват със създаденото от тях мобилно приложение за сканиране на вредни съставки от етикетите на хранителни продукти. Апликацията E-Food Scanner е достъпна в Google App Store.

Учените от NOETIC

Състезанието в Брюксел ще определи ученическата компания на годината за Европейския съюз.

С този проект компанията на смолянските ученици NOETIC спечели първо място в България. Националното състезание бе организирано от „Джуниър Ачийвмънт – България“ и евродепутата Владимир Уручев.

NOETIC спечели и специалната награда „Предприемачи на бъдещето“ на Владимир Уручев, който подкрепи нестопанската организация при въвеждането на програмата „Учебна компания“ в пет общини – Смолян, Перник, Монтана, Враца и Видин.

Освен NOETIC за Брюксел заминаха и ученици от ПГ по икономика „Карл Маркс“ – Смолян, които се класираха на второ място. С компанията си „Родопи еко“ те създадоха компост и биоразградими саксии за засаждане на иглолистни фиданки.

„По време на състезанието бяхме конкуренти с Езиковата гимназия, сега твърдо заставаме зад тях. Получихме покана да пътуваме с тях за Брюксел и там ще бъдем тяхна опора, тяхна подкрепа, ще викаме за тях. Ще им помагаме в подготовката“, каза ръководителката на учениците от ПГ по икономика Елмира Бонкалова – Косова.

За Брюксел тръгват днес също ученици Видин, които изработват сувенири, популяризиращи традициите, фолклора и историческите забележителности на Видинския регион, от Перник – занимаващи се с производство и продажба на закуски без подобрители и консерванти, от Враца- създали маркетингова агенция с мисия защита на  белоглавия лешояд от региона, от Монтана – стартирали производство и търговия на ръчно изработени сувенири.

Финансова подкрепа за участието на NOETIC в състезанието, което предстои да се проведе в Брюксел, оказаха кметът на Смолян и областен координатор на ГЕРБ Николай Мелемов, председателят на комисията по образование и общински съветник от ГЕРБ Мария Семерджиева, Информационен център „Европа Директно“Смолян, ръководството на ПГПЧЕ „Иван Вазов“.

Facebook Comments