Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Гърците строят пътя от Димарио към границата, ред е за ГКПП

Гърците са започнали да строят 8-километровия участък от Димарио към границата с България. Тези дни се очаква областният управител на Смолян да обяви поръчката за изграждане на граничния пункт с 800 метра подходен път до него, който ще е за всички видове автомобилен транспорт.

Това стана ясно по време на среща между областния управител на Смолян Недялко Славов с представители на гръцката пътна агенция Egnatia Odos SA, на Управляващия орган и техническия секретариат на програмата Гърция-България 2014-2020 от Солун и на Оперативна програма Транспорт, околна среда и устойчиво развитие от Атина.

Срещата се състоя на българо-гръцката граница – там, където ще се изгради бъдещият Граничен контролно-пропускателен пункт (ГКПП) Рудозем-Ксанти. 

Изпълнител на обекта от гръцка страна е дружеството „Актор“, което при търга  през месец януари свали 50,7% от обявената цена на възложителя – 49 658 280 евро.

Отсечката от черен горски път е с  дължина 8 километра, а срокът за изпълнението й е 24 месеца.

Финансирането е осигурено от три източника – Префектура Източна Македония и Тракия, Оперативна програма „Транспорт“, Програма за европейско териториално сътрудничество „Гърция -България“.

Заради трите източника на финансиране обектът е разделен на три части – първо е 1,49 км, след това – 3,16 км, и последни – 3,33 км до самата граница.

Изгражда се последната част от проекта между Ксанти и гръцко-българската граница. Пътят ще е с габарити 7,5 до 10,5 метра. Заради това, че теренът е високопланински, е заложена проектна скорост от 40 до 50 км в час. 

По проекта са предвидени 11 моста с обща дължина приблизително 855 метра, два единични двупосочни тунела с обща дължина 273 метра.

Срокът за изпълнение на поръчката бе съкратена – от 3 на 2 години. Тоест, очаква се проектът да бъде завършен до края на следващата година.

„Невероятно полезна и сърдечна среща проведохме днес с нашите гръцки партньори. Срещнахме се на граничната бразда, на пресечната точка на границата, там където ще бъде бъдещия граничен пункт Рудозем-Ксанти“, съобщи областният управител.

Той запознал представителите на финансиращите институции с напредъка на проекта за ГКПП, за който лично е ангажиран като областен управител, и пътните връзки към него, които АПИ трябва да изгради.
Показал им бъдещото разположение на пункта на терен, описал организацията на граничния и митнически контрол.

„Същевременно се убедихме, че гръцките ни партньори започват активно строителство на пътя от с.Димарио до българо-гръцката граница“, посочи той.

От българска страна в срещата участвали представители част от екипа по проекта от областната администрация, представители на АПИ и Гранична полиция, кметът на Рудозем и почетния гражданин на Смолян Георги Чилингиров.

„Радвам се, че пристъпваме към същинското строителство и реализация на този важен проект за нашия регион. Споделяме заедно тезата, че трябва да се справим в срок и този пункт да бъде отворен до края на 2019 година. Подчертах, че пътната връзка Пловдив-Смолян-Рудозем-Ксанти е част от разширената европейска транспортна TEN-T мрежа и българската страна е изпълнила ангажимента си за пълна рехабилитация на пътните отсечки от Пловдив през Смолян до Рудозем“, допълни Славов.

Областният подчерта, че очаква гръцката страна да реализира не само пътния участък от границата до с. Димарио, но и да продължи до Ксанти, за да може тази вертикална ос, правеща връзката между автомагистралите Тракия и Егнатия, да функционира по предназначение. Тоест, да бъде за всички видове транспортни средства – леки автомобили, автобуси и товарни автомобили.

Facebook Comments