Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Гайдари ще раздават храна за бедни в Смолян

Фондация „Ако си дал“ разкрива хранителна банка в Смолян и в още девет града в България. Гайдари ще са доброволците в Смолян, които ще раздават храната, събрана за нуждаещи се хора.

По молба на фондацията местният парламент на последното си заседание в Смолян предостави за безвъзмездно ползване на фондацията в продължение на 5 г. помещение в стоматологичната поликлиника.

Фондацията се ръководи от Стефан Чолаков, който стана известен с инициативата „Help corner“ или т. нар. „уличен хладилник“.

НПО-то е създадено през 2015 г. и има вече хиляди поддръжници. С времето все повече хора се вдъхновяват от инициативата на Стефан Чолаков от София, който е зоотехник и собственик на ресторанти. Според него е престъпление да се изхвърля изостаналата годна за консумация храна след края на работния ден. „Не е лесно, но е важно да спасяваме храни и да няма гладни хора“, сочи той.

За да разкаже за намеренията си да създаде мрежа от хранителни банки в България потърсихме председателя на фондация „Ако си дал“.

Стефан Чолаков: Майка ми и баща ми са от Смолян, затова реших, че там трябва да има хранителна банка

Г-н Чолаков, кога се насочихте към Смолян за разкриване на хранителна банка и защо?

Всъщност успях да се преборя за Смолян. Идеята ни за създаване на национална хранителна банка е от 2-3 години. Това е нещо, което съгласуваме с големите хранителни вериги, защото те са основните донори. Храните идват от тях. Смолян е много малка община – с по-малко от 100 000 души, и има само две от веригите. Не успяхме да се преборим за съгласие на големите – на „Кауфланд“, на „Метро“, които нямат там магазини, да направим склад в Смолян, където има само „Лидъл“ и „Била“. И майка ми, и баща ми са от Смолян. Затова реших, че там трябва да има хранителна банка. 

Получихте помещение с малко над 15 квадратни метра площ. Достатъчно ли е?

Ние видяхме няколко помещения с хора от общината и избрахме това в Стоматологията. То отговаря на изискванията на Агенцията по храните за миещ под, за мивки, тоалетни и т. н., за да ни го лицензират като склад за хранителна банка. Това помещение е подходящо.

По процедура какво следва?

Следващата стъпка е сертифициране от Агенцията по храните в Смолян. Ние вече имаме сертифициране на останалите складове. Трябват ни още три склада в България, за да получим от Агенцията по храните в София лиценз за хранителна банка. Оттам-нататък хранителните вериги спокойно може да ни даряват храна, която ние да раздаваме на хората.

Какъв тип храна ще бъде – само пакетирана ли?

Като начало договорката ни е за всички храни, които ежедневно изхвърлят. Имам предвид от топлите витрини. В „Лидъл“ и „Била“ имат пекарни, в които ежедневно пекат кифли, кроасани и др., които всяка вечер изхвърлят. Първоначално ще са тези храни, а след това всички, които са с изтичащ срок на годност. За Смолян са около 10-тина тона седмично. Това е по статистиката на двете вериги.

Добре, вие събирате тези храни в склада, но как те ще отидат до нуждаещите се. Списък на нуждаещите се ли имате? 

Вижте, аз се занимавам с това нещо от 3-4 г. Не е нужен списък. Всеки има постоянен, свободен достъп до храните. Водени сме от убеждението, че не всички хора имат съответните документи от социалните служби по една или друга причина. А има хора, които са във временно затруднение, които не отговарят на изискванията на социалните служби. В същото време се нуждаят от подкрепа. Аз бих дал пример със студент, който работи – загубил си е работата, започва нова работа, но до първата заплата има 45 дни. В този период той може да се възползва от храните при нас. Или ученици, които идват в Смолян от селата, но разполагат със скромни средства. Те също биха могли да се възползват. И абсолютно всеки друг човек – възрастни хора, изпаднали в затруднение, всякакви.

Стефан Чолаков с три от четирите си деца

Складът само в работно време ли ще бъде отворен?

В другите градове има 24-часов достъп. Пред тях имаме хладилници. Ние всъщност така започнахме – поставяхме хладилници в градовете. И когато няма човек в склада, от хладилниците да могат да взимат храна. В Смолян това обаче не е възможно, защото складът се намира на втория етаж на Стоматологията. Но в работно време всеки ще може да идва и да взима храна. Също и в края на работното време на хранителните вериги.

Но те приключват доста по-късно след 17 часа?

Може би в Смолян ще раздаваме храните буквално до самите вериги. Няма да стигат до склада.

Ще се нуждаете в такъв случай от сериозна група хора, които да ви помагат?

За Смолян има доброволци. На нас ни подадоха ръка гайдари от Смолян. Синът на един от големите гайдари на Смолян Петър Янев – Христо е младо момче, на 22 години. Той прегърна идеята. Ще направи организацията с гайдари, с асоциацията на гайдарите – да има хора, които да раздават храните.

Значи вече имате доброволци!?

Да. Всъщност ние сме благотворителна организация, която разчита на доброволци, не се финансираме от програми, самофинансираме се. Освен гайдарите на Христо Янев, в Смолян доброволци са едни учителки от детска градина в Устово, които също са готови да помагат, разбира се по някакъв график. Това е отворена структура, прави се от хората за хората. Ние не претендираме за някакво авторство, за собственост. Ние сме отворени за всички, които са готови да помагат. Отворени сме към всички организации, които биха могли да вземат храна и да я занесат на трудно подвижни хора. Родопите са място с много разхвърлени села и махали, в които живеят самотни хора, до които също би могла да достигне тази храна.

Ще е нужен и транспорт тогава?

Аз предоставям за Смолян една кола. В момента я подготвям за лицензиране, за да може да превозва храни.

А хладилници в Смолян ще поставите ли?

Хладилниците са незаконни, когато не са част от хранителната банка. В Девин поставихме хладилника пред полицията, но въпреки това той нямаше разрешително от Агенцията по храните. И сега единственото място, на което ни разрешават да поставим хладилник, е на територията на склада. Ние така започнахме в началото, но трябва всичко да е законно, да е контролирано, да се знае, че вътре храната е читава.

Сложни ли са изискванията за хладилниците?

Не са сложни. Трябва да има склад и вече към склада може да има хладилник. Не може обаче да го сложим някъде просто така, защото трябва да е регистриран като хранителен обект.

А Стоматологията в Смолян се затваря вечер, нали?

Да, в събота и неделя също се затваря. Но с управителя на сградата ще говорим да има достъп в почивните дни.

Един отворен вход в сградата, с видеокамера не е ли решение?

Ще намерим решение. Идеята е хората да имат достъп до храните. Ако трябва, ще им раздаваме храните от колата.

От кога реално започвате работа в Смолян?

Ние сме започнали. Самото раздаване на храните не знам кога ще се случи, може би до няколко месеца, когато получим всички разрешителни от Агенцията по храните, съответната регистрация. На 26-27 февруари ще подам заявление до Агенцията по храните. И от тях ще зависи колко ще продължи процедурата. Те трябва да дойдат да инспектират склада, да одобрят превозното средство, да одобрят и другите складове. Важно е да се знае, че за да имаш хранителна банка, вече трябва да имаш 10 работещи склада. Това е по новите изисквания, бяха въведени от 1 януари 2017 г. В България има една хранителна банка, но тя е при заварено положение и има само един склад в кв. Слатина.

Вие досега къде имате?

Във Враца. Имам един голям цех за ядки. Него го подарих на фондацията и го направих централен склад – със специални температурни режими за замразени, за охладени храни и т.н. Имаме склад в Бургас, Търговище, Плевен,  София. Сега чакаме Дупница и Перник. Предстои да разкрием складове в Смолян, евентуално във Варна или Русе. Не е лесно, но е важно да спасяваме храни и да няма гладни хора.

Автор: Анита Чолакова, Actualno.com

Facebook Comments