Гайдарят бай Диньо, живото човешко съкровище: Аз съм надарен от бога късметлия

„Аз съм надарен от бога. Голям късметлия съм и съм много щастлив. Около мен има музика, песен и винаги е весело при мен. Радостното е, че имам последователи и в моето семейство. Имам трима внука и една внучка, които свирят на гайди. Отделно се занимават с друга музика, акордеони, танци. Проявяват интерес към правенето на гайди и внуците, и зетьовете. Така че занаятът ще продължи и след мен“, заяви гайдарят и майстор на гайди Костадин Илчев (бай Диньо). 

Тази вечер Регионалният исторически музей в Смолян откри изложба, посветена на него: „Костадин Илчев – гайдарят, майсторът, учителят“.

„Тази изложба е замислена от цяла година. Освен, че е почетен гражданин на Смолян, Костадин Илчев е носител на едно специфично отличие за страната. Той е живо човешко съкровище. Само 30 феномена на нематериалното културно наследство в България са вписани в специалната листа за живи човешки съкровища“, заяви директорът на музея Таня Марева. 

Само 6 от вписванията са на индивидуални носители, а Костадин Илчев е единственият в страната, вписан в две от сферите на нематериалното наследство – „традиционно свирене“ и „традиционни занаяти“.

По думите на Марева бай Диньо е едно от съвременните, емблематични лица от уникалното родопско гайдарство. Културен феномен, който няма много аналогии в света.

„Тази изложба освен като голяма почит към родопското гайдарство и към лицето, вписано във въпросната листа, я приемаме като уникален факт, който е продължение на наш поет ангажимент – да правим популяризация на дейността му. Тя носи знака на 2018-та Европейска година на културното наследство. Това е вторият знак, пристигнал в Смолян и колкото и да е нескромно, пак принадлежи на РИМ – Смолян“, допълни Таня Марева.

За изложбата освен община Смолян са помогнали студенти от факултета за художествени изкуства на НХА за дизайна.

Авторът на изложбата Валя Йорданова – уредник в музея, призна, че за нея това е било голяма чест, изключително удоволствие, едновременно лесна и трудна задача.
„Лесна, защото всички вие го познавате и знаете колко добронамерен и отзивчив човек е той. С него се работи с изключителна лекота. Трудна, защото си давах сметка, че всеки от вас, който работи, учи от него и го познава, носи в съзнанието си своите представи, своите преживявания, своята представа за бай Диньо“, каза Йорданова.

Част от фотодокументални табла представят емблематичните от близкото минало гайдари, гайдарски дуети, майстори на инструмента.

Посетителите на изложбата може да видят кадри с паметните гайдари Стефан Захманов, Лазар Каневски, Апостол Кисьов, Михаил Калфов, Дафо Трендафилов, Георги Марков, който през 1951 година е заснет в процес на изработка на дървените части на гайдата с един примитивен ръчен струг. 

Има разказ за първите стъпки на майстора бай Диньо с инструмента и за любовта му към него. Първите му учители по свирене на гайда – Илия Ружинов, Манол Лалов, и първите му учители по изработка на каба гайди – Пейо Лалов, Анастас Иванов (бай Тасо).

Бай Тасо е показал най-много тънкости в изработката на гайди на бай Динко и дълги години работят в ДЮФА „Орфей“ – Смолян.

Костюмът в една от вертикалните витрини е личният костюм на бай Тасо, подарен през 2015 г. от д-р Тодор Пелтеков и Анастас Марински. Има и една много малка част от огромното дарение, което година по-късно направи неговата дъщеря.

Повече от 40 години Костадин Илчев неуморно, самоотвержено продължава да увлича в магията на родопската гайда толкова много последователи, за което цялата смолянска общественост и страната му дължи едно огромно „Благодаря“. 

В откриването на изложбата се изявиха част от 333-те гайдари, които свириха на сцената на НДК под неговото главно диригентство през 2012 г и бяха вписани в Книгата на рекордите на Гинес.

Има няколко утвърдени музикални формации, чиито ръководители са възпитаници на бай Диньо – гайдарски състав в с. Момчиловци“, оркестър „Тъпани и гайди“, гайдарски състав „Родопчани“ – Пловдив“, „Петко войвода“ и най-младата – „101 каба гайди – Ню Йорк“.

„Много се вълнувам. Искам да благодаря на организаторите от музея „Стою Шишков“. Този труд, който са положили тук, им е коствало много време, много работа, но и вие ще кажете – изложбата е станала прекрасна. Да са живи и здрави, да правят още много такива изложби. Благодаря и на вас, които уважихте това мероприятие – да дойдете тук, да го споделим заедно“, каза през сълзи Костадин Илчев.

От музея благодариха на всичките си помощници, чиито снимки са използвани в тази изложба.

Държавен архив – Смолян, личният архив на семейство Илчеви, на семейство Лалови, от където получили снимка на Петьо Лалов; от личния архив на гл. ас. д-р Биляна Попова от Регионален музей – Пловдив; от „101 каба гайди“ на Никола Марковски; на Григор Лалов – ръководител на оркестър „Тъпани и гайди“; на Иван Балабанов – ръководител на гайдарски състав „Петко Войвода“; на Веселин Козарев – гайдарски състав „Родопчани“; на Атанас Тодоров от гайдарски състав – Момчиловци; на „101 каба гайди – Ню Йорк“; на Манол Ружинов от сдружение „Родопски хайдути“; на НЧ „Христо Ботев“ – Смолян и председателя му Иван Иванов. Използвани са кадри от фотографите Цветан Маджаров и Сашо Сарандалиев. 

Facebook Comments