520 деца от Смолян бягаха за Освобождението от площад „България“ до „Свобода“

520 деца от смолянските училища и детски градини участваха в лекоатлетическата щафета, която организира Община Смолян по случай 106 години от Балканската война и Освобождението на Родопите.

Тази година в надпреварата се включиха родители, възпитатели и учители. Стартът бе даден на площад „България”, а финалът бе на площад „Свобода”. Малките пробягаха пешеходната зона на областния град. 

Преди началото на щафетата учениците почетоха легендарния пълководец полк.Владимир Серафимов с поднасяне на венец пред паметника му на новия център в Смолян.

Учениците пробягаха разстоянието между двата площада и символично сляха тези две съкровени думи – „България“ и „Свобода“.

След края на състезанието най-добрите бяха наградени от зам.-кмета на Смолян Марияна Цекова. Първенците получиха медали, плакети и грамоти. Всички участници в щафетата получиха и лакомства от община Смолян.

Основен организатор на спортното събитие е Община Смолян със съдействието на ОД на МВР, РУО – Смолян.

Бяха наградени и победителите от математическото състезание „Стоян Попратилов”. То също е част от инициативите, посветени на празника на град Смолян и дава възможност за изява на деца с талант в математиката като се популяризират постиженията им пред обществеността.

Организатор на състезанието е местната администрация със съдействието на ОД на МВР и РУО – Смолян, на Факултета по математика и информатика  към ПУ „Паисий Хилендарски“, на Научно-технически съюзи в Смолян.