Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

ГЕРБ в Чепеларе с декларация срещу кметицата, че ги излъгала  

С декларация срещу кметицата Славка Чакърова излезе днес общинското ръководство на ГЕРБ в Чепеларе. В документа, разпратен до медиите, се твърди, че тя е излъгала и манипулирала обществото, съветниците и медиите по въпроса с парите за улични ремонти в село Проглед.

Казусът е следният. При приемането на бюджета на община Чепеларе за тази година мнозинството в Общинския съвет гласува 218 хиляди лева, вписани в капиталовата програма на общината за ремонт на улица в Проглед, да бъдат преразпределени. Така за Проглед останаха 18 000 лева за чакълиране вместо за асфалтиране, 150 000 лв. бяха прехвърлени към село Забърдо, съответно 50 000 лв. – за Павелско.

В деня, когато се състоя общинското заседание, жители на Проглед излязоха на протест. Преди дни с кметския наместник Марио Куцинов отидоха на среща с депутата от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова и евродепутата Владимир Уручев, за да ги запознаят с проблема и да поискат тяхното съдействие.

Преди това бяха изпратили сигнално писмо до финансовия министър Владислав Горанов. Написаха му, че са изумени от взетото решение в комисиите на ОбС – Чепеларе, след манипулации от сем. Черпокови: баща – кмет на Забърдо, и дъщеря – председател на ОбС – Чепеларе, защото правят преразпределение на целеви средства.

„Целевите средства са поискани от кмета на община Чепеларе Славка Чакърова в резултат на това, че през есента на 2017 г. беше подменена изцяло вътрешната водопреносна мрежа след адекватното решение на ВиК – Смолян, в лицето на инж. Мариян Николов. Това се наложи, тъй като старата мрежа беше много компрометирана и селото имаше недостиг на вода и през 2016 г. селото се оказа 5 месеца без капка вода и се вододоснабдяваше с водоноски, осигурени от община Чепеларе“, написа кметският наместник на Проглед Марио Куцинов на министър Горанов.

Министърът на финансите е отговорил на писмото му на 2 април с копие до кмета и председателя на местния парламент. Заради текста в него от ГЕРБ изпратиха декларация, в която сочат, че  е била извършена гигантска манипулация от  кмета на общината Славка Чакърова. „Тя излъга по най-безпардонен и безотговорен начин обществеността, жителите на село Проглед и всички медии, че общинските съветници са отклонили целеви средства, дадени за Проглед, към други населени места“, пише в нея.

В писмото се казва: „На 21.09.2017 година в Министерството на финансите е постъпило искане от община Чепеларе за предоставяне на неотложна финансова помощ в размер на 950 000 лева за приключване на проект „Ремонт на общински пътища и улици на територията на община Чепеларе“. Мотивите са, че са наложителни строително-монтажни работи на уличната мрежа в к.к. Пампорово, за да не бъде затруднен предстоящият зимен сезон и провеждането на спортни мероприятия. Към писмото няма приложение с конкретно разпределение на исканите средства по населени места и улици“.

„Убедени сме, че в Министерството на финансите са се хванали за главите, след като са прочели писмото на Чакърова. Кмет трета година да не познава основни текстове от Закона за публичните финанси и Закона за местното самоуправление и местната администрация и да не може да борави с нормативни актове! И да се налага в рамките на почти три страници заместник- министърът на финансите да тълкува и обяснява как се прилагат законите. След направения обстоен анализ на всички факти изводът, до който се стига, е,  че „не може да бъде направено заключение за отклонение на средства от едни обекти към други“, пишат в декларацията си от ГЕРБ.

Кметът на Чепеларе Славка Чакърова: Аз няма да се обяснявам като ученичка на Тошко Бозуков 

„Доколкото знам ГЕРБ няма легитимно ръководство. Писмото не е подписано и се чудя дали да му обръщам внимание. В писмото на МФ пише, че такива средства, които са по постановление, няма нужда ОбС да ги гласува. Аз няма да се обяснявам като ученичка на Тошко Бозуков (екскмет на Чепеларе и председател на общинската структура на ГЕРБ – б.а.).

За да изготвя писмо до министъра с искане за 950 000 лева, не съм се събудила сутринта да си ги измисля. Имали сме сигнали и жалби от гражданите кои улици да ремонтираме. След което сме направили замерване на тези улици, КСС-та и след това определяме тази сума. Направили сме списък на улиците, които подлежат на ремонт. На нас ни трябват и повече от един милион лева. Но се спряхме на тази сума на база на сметките за най-наложащите ремонти.

Преди това сме ходили с инженерите по обекти и след като от Павелско нямам заявление за ремонт на улица, от Забърдо също, сме написали улиците, за които има заявления. Изчислихме ги и написахме писмо до министъра и от там ни ги дадоха. При условие, че в Проглед е ремонтиран водопроводът е ясно, че след това улицата трябва да се ремонтира.

Сега, защото Вальо Черпоков настоява за едни пари, аз трябва да се обяснявам дали имам сестра или брат. Просто е смешно! На всички трябва да е ясно, че пари за изкърпване на дупки няма как да се дадат от капиталовата програма. Това е така, защото аз веднага влизам от капиталов разход в текущ разход. Затова министърът е написал, че кметът на общината носи отговорност за финансовото управление и контрол и спазването на принципите за законосъобразност, добро финансово управление и прозрачност.

Обясних на всички, че парите, които те искат, не са за капиталови разходи. Затова казваме, че те отклоняват целеви средства.

Може да видите целия текст на писмото от министър Владислав Горанов ТУК

Facebook Comments