Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Оранжерия за цветя си направи община Смолян

След като сама стана производител на пейки и кошове за смет, община Смолян си направи и цветна оранжерия.

„Решихме, че градът има нужда от зацветяване за по-продължителен период от време. И за да е по-евтино, си направихме собствена оранжерия. Вече са отгледани толкова много цветя, колкото никога не е имало в Смолян. И никога не са били засаждани толкова много“, коментира кметът Николай Мелемов.

Оранжерията се намира в общински имот до Спортната зала и на площ от около 200 квадратни метра. Засети са 20 500 семена от видовете вербена, азалия, колеос, тагетис и петуния. Всеки един вид е с  различна разновидност от цвят, като минимум от вид  се получават по три цвята. 

Днес кметът заедно със зам.-кмета по строителството инж. Мариана Цекова отидоха да видят как се развива разсадът, заложен преди два месеца.

„Оранжерията ни е супер добре направена. Цветята са готови за засаждане. Другата седмица започваме да зацветяваме общинските територии. Градът ще се промени и аз се надявам това да се хареса на нашите съграждани“, каза той.

Мелемов уточни, че в разсадника имат назначени две жени, за самото зацветяване в града и общината имат стар действащ договор с „Титан клинър“.  

Икономията според него ще е доста голяма, макар с точност да не може да се изчисли като пари. Причината е, че се никога досега не са били засаждани толкова много цветя, колкото са отгледани сега.

Оранжерията ще произвежда два пъти в годината общо 40 хиляди цветя – пролетни и летни. Семената са едногодишни и са внос от Холандия от лицензиран вносител. В оранжерията е монтирана и  отоплителна инсталация. Общата й стойност заедно с монтажа на покритото помещение е 3 600 лв. От управата смятат, че инвестицията ще бъде изплатена за година, година и половина.

„Надявам се скоро нашите съграждани да видят цветята по градинките“, каза градоначалникът.

На въпрос как ще ги опазят, имайки предвид, че след всяко зацветяване в Смолян алеите скоро оредяват, Мелемов каза, че няма как да опазят всяко цвете. „Но като са много, дори и да посягат, пак много ще останат наяве. Разчитам хората да им се радват в градинките, защото все пак откъснатите цветя само за кратко време са хубави“, допълни той.

Автор: Анита Чолакова – Actualno.com

Facebook Comments