Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Глоба от 1000 лв. за хвърлените отпадъци край Бостина по сигнал на бивш кмет

Замърсяване със строителни отпадъци на площ около 10 квадратни метра в района на село Бостина констатираха експерти на РИОСВ – Смолян.

Екоинспекцията се самосезира след публикация в електронно издание за сигнал на гражданин за замърсяването и направи проверка на място. На базата на получения снимков материал е поискана информация за притежателя на автомобила, от който са били изхвърлени отпадъците. След като бъде открит извършителят, ще му бъдат дадени предписания за почистване на замърсената площ, както и ще се предприемат административно-наказателни мерки.

От РИОСВ уточниха, че проверяват постъпилите сигнали на граждани, когато те са от нейната компетентност. „Екоинспекцията реагира на тези сигнали и в почивни дни, затова напомня, че за ефективен контрол навременното и точно  подаване на сигнала е важно. Нерегламентираното изхвърляне на отпадъци е нарушение на екологичното законодателство, а предвидената санкция за физически лица е в размер до 1000 лв. Когато замърсяването е в рамките на регулацията, компетентен за вземане на отношение е кметът на населеното място“, посочиха още от РИОСВ.

Бившият кмет на село Полковник Серафимово Михаил Василев снима как родопчанин изхвърля с буса си отпадъци в дерето край село Бостина около 10 часа в събота. Той пусна кадрите във Фейсбук социалните мрежи, доказвайки нарушението с богат снимков материал.  

„Днес, 12.08.2017 година, към 10.00 часа пътувах от Устово за Рожен. На моста след Марковата тепавица над Бостина видях ей този автомобил с този господин да разтваря строителни отпадъци в дерето. Позвъних на тел.112 и чак следобяда след 15,30 часа ми се обадиха от РУГ да им дам подробности. Бях на мястото и им показах купчината, те съответно започнаха да гледат с GPS мястото и стигнаха до извода,че е частна гора. Щели да уведомят собственика на гората и евентуално той да пусне жалба . ГЛАВАТА НЕ МИ ГО ПОБИРА ПО КОЛКО СЛОЖЕН НАЧИН ЩЕ СТИГНАТ ДО ИЗВЪРШИТЕЛЯ, НИЩО ЧЕ ИМА СНИМКИ И АЗ СЪМ ГОТОВ ДА СЪМ СВИДЕТЕЛ“, посочи в сигнала си чрез Фейсбук Михаил Василев – бивш кмет на Полковник Серафимово.

От РИОСВ реагираха незабавно със своя проверка.

„Искрено благодаря за бързата реакция на Екатерина Гаджева – Директор на РИОСВ – Смолян, която е намерила телефона ми и ми позвъни лично, за да се интересува за подробности по случая и се самосезира. По мое мнение, явно се губи връзката между център 112 и компетентните органи. Трябвало е веднага да потърсят точно тази инспекция!“ – написа впоследствие Василев.

Facebook Comments