Голямо спускане с носии, скиори свалиха огромно знаме от вр. Снежанка

Стотици скиори, облечени в носии, се спуснаха от връх Снежанка с огромен трибагреник. А хиляди патриотично настроени българи бяха дошли да видят скиорското шествие на Пампорово днес.

То се провежда за трета поредна година по случай Националния празник – Трети март, и любителите му се увеличават с всяка изминала година.

Трибагреникът бе с размери 6 на 4 метра и той бе донесен от скиори и сноубордисти по писта „Стената“ до ски плац „Студенец“.

Работещи от години в зимния курорт коментираха, че дори на откриването на сезона не е имало повече народ. Собственикът на съоръженията и пистите пусна безплатно лифтовете днес, за да се качат всички, които искат да видят внушителното шествие.

„Хората започнаха да свикват със събитието и да се подготвят все повече с гости носии и с все по-голямо настроение“, заяви организаторът Димитър Пашов

Голямото спускане бе последвано от запис на националния химн, който бе подет с гласовете на присъстващите. След това празникът продължи с кръшни родопски хорá.

„Велико е усещането! Ние за трета година подред идваме, не си носим носии, но винаги ни харесва да сме тук на празника. Харесва ни заради хорáта, заради духа, заради знамената“, казваха едни. „Харесва ни заради народната музика, заради носиите“, добавяха други. „Самата традиция да се спускат скиорите с носии много ни харесва“, допълваха трети.

droba

Администратор.