Песяците заораха за плодородие в Широка лъка

„В Широка лъка ще усетите духа на днешния празник“ – заяви кметът на селото Васил Седянков.

Днешният Песпонеделник събра над 300 кукери от шест състава в Широка лъка. Празникът съвпадна с Трети март и започна с националния химн.

Хиляди гости бяха дошли в родопското село да видят кукерите от различни краища на България. Началото бе разтърсващо с хлопки, звънци, пищови и черешово топче. Първи дойоха местните песяци, чийто най-малък участник е петгодишният Божидар Чавдаров.

Широколъшките песяци са облечени във вълненици, овчи кожи за гугла и маска, обшита с козя кожа и страховити очи от червен плат. На кожените им колани са вързани тюмбелеци, чанове и татралки. Те носят дървени червени саби, с които символично съсякоха злите сили, а после заораха нивата за плодородие.

Традицията тук е песяците да обиколят къщите, гонейки злото, а след това се отправят към селския площад (купището), където представят венчален обред, раждане, оран и засяване.

Най-атрактивната широколъшка маска е двойната. Тя датира от 19 век и представлява жена, която носи на гръб съпруга си. Празникът се нарича „Песпонеделник”, защото се е провеждал в древността в първия понеделник след „Прошка” и често бил съпровождан от кучешки вой, заради страховитите маски, изработени от козя козина и стари дрипи.

Тази година в кукерската фиеста участваха още 5 състава – от селата Сушица (Карловско), Сопица (Брезник), Изгрев (Благоевградско), Богданов дол (Перник), Осетеново (Павел баня).
Кукерите от Сушица и Сопица гостуват за първи път на селото.

Обичаният от хиляди българи маскарад бе почетен от депутата на ГЕРБ д-р Красимир Събев и заместник кмета на Смолян Венера Аръчкова, Ралица Базайкова от Министерство на културата гости от Норвегия, които бяха посрещнати от домакините – кметът на Широка лъка Васил Седянков и директорът на НУФИ-Широка лъка Стоянка Тенова.

„За мен е чест да ви поздравя с националния празник. Добре дошли на Песпонеделник в Широка лъка, родното място на Екзарх Стефан, протойерей Дамян Каров, на учителите Костадин Василев-Шоко и Атанас Григоров, на генералите Найденов, Узунски, Гаджалов, на арх. Мара Захариева. В Широка лъка ще усетите духа на днешния празник, защото тук е бил щабът на Капитан Петко войвода през 1878-1879 г. Благодаря ви, че сте тук, че сме много и празнуваме заедно“, каза кметът Седянков.

„За мен е удоволствие да присъствам на този традиционен празник, който датира от 6000 години по нашите земи. И може би кметът на Широка лъка е основният двигател, за да се поддържа в днешно време традицията да бъде жива в такъв мащаб. Кукерските празници са началото на пролетта. Всеки тук чака с нетърпение да види игрите и да усети настроението на това село, което е в сърцето на Родопите и пази националната идентичност“, каза д-р Събев.

Празникът развесели с лакардии зевзечката на Родопите Веселина Бабаджанкова, която за пореден път бе водеща на пищния кукерски маскарад.

droba

Администратор.