Турци крадоха мома в Златоград, хайдути ги избиха

Възстановка от нападение на османци, които откраднаха красива мома, а малко по-късно бяха избити от хайдутите – бе представена днес в Златоград.

Тя се състоя след празничното шествие с поднасяне на венци и цветя, което премина през Паметника на независимостта, паметната плоча на загиналите във войните от община Златоград, паметната плоча на Генерал Черевин, паметника на Делю войвода и през лобното място на Делю войвода.

На пейка в Стария град през това време бяха седнали група жени, които пееха, предяха, влачеха вълна, бъркаха мляко. На площадка близо до тях весело играеха деца и се гонеха. Малко по-нататък  се разигра сцена с ергенска сгледа. Млад момък беше завел майка си и баща си да видят момичето, което е легнало на сърцето му и иска да я вземе за жена. Носеха нишан – любовен армаган, който бащата на момичето поиска да види. Доволен от донесения любовен дар, той се съгласи да даде дъщеря си на младия ерген.

Тъкмо сватовете започнаха да се поздравяват и децата запищяха: „Турците идат!“. Всички се стъписаха. Стопанинът мигом прибра всичката челяд и гостите в къща зад тежките порти. Въоръжените турци обаче разбиха портата и влязоха вътре.

След малко, избили всички мъже вътре, излязоха на мегдана. Единият от тях бе понесъл на рамо младата девойка, което бе вече сгодена.

Срещу тях в този момент започнаха да стрелят хайдути. Всички османци паднаха поразени, а момичето – спасено.

„Възстановката бе изпълнена от клуб „Родолюбие“ към местното читалище и много гости на града. Видяхте как българските хайдути бранят местното население, нападнато от турците. В началото видяхте една мирна картина, която е злокобно нарушена от турско нападение.  Мисля, че тази възстановка се вписва с националния ни празник – Трети март“, каза Александър Митушев – директор на Етнографския ареален комплекс в Златоград.

По думите на кмета Мирослав Янчев Трети март е значима дата в нашата история, която помним и почитаме с благодарност и която свързваме с решителната стъпка към възстановяването на независима българска държава.

„Революционният път на България към освобождението, съединението и независимостта е дълъг и изстрадан. Хиляди нейни синове и дъщери плащат жестока цена, давайки живота си, за да бъдем днес свободни. Подвигът им няма да бъде забравен и българският народ винаги ще помни и ще се прекланя с благодарност към тяхната саможертва. На този ден в съзнанието на всеки един от нас изгряват незабравимите образи на обезсмъртените герои, превърнали се в символ на държавността“, посочи в словото си градоначалникът.

„Имаме безспорни поводи да се гордеем със силата на националния ни дух – Възраждането, Шипченската епопея, Освобождението – това са само малка част от събитията, белязали нашия път. Трябва да помним, че сме успявали тогава, когато сме били свободни е единни в името на общия идеал. И за да успяваме и днес, нека застанем зад онези национални и местни каузи, които ни обединяват и ни показват единни в различията – само по-малки и преходни от големите ни цели“, подчерта Янчев.

droba

Администратор.