Гръцки и римски монети показва музеят в Смолян

Изложбата “Монети от европейските земи“ ще бъде експонирана от 11 часа на 18 май в Смолян – Международният ден на музеите.

Във фотодокументална част Регионалният исторически музей „Стою Шишков“ ще представи основните етапи в развитието на древното монетосечене, включително двата големи дяла в нумизматиката – гръцка и римска.

Акцент са търговските връзки на Среднородопския регион с градовете по Беломорското крайбрежие. Включени са и най-големите колективни монетни находки, съхранявани във фонд „Нумизматика“.

Ще бъдат експонирани малко известни и любопитни факти за паричното производство и обръщение.

Във веществената част от изложбата ще бъдат експонирани 50 монети на градовете Абдера, Калатис, Истрос, Дерахион, на островите Тасос и Евбея; византийски фолиси и стаменони; венециански грошове; западноевропейски монети от ХVІІІ-ХІХ в.; румънски, гръцки и италиански монети от първата половина на ХХ в.

Автори на изложбата са д-р Николай Бояджиев и Маргарита Люнчева – уредник-археолог.

В 11,30 часа ще бъдат връчени почетни грамоти на 17 дарители на музея, по-голямата част от които от Смолянска област, но има дарители също от Велико Търново, София и др.

За първи път Историческият музей ще връчи почетен знак „Дарител на 2018 година“. Той се присъжда на Атанас Филипов Янков от град Чепеларе за подарената от него ценна историческа колекция от 130 броя, съдържаща наградни отличия, военна кореспонденция и снимки.

На 19 май 2018 г. за 11-ти пореден път Регионалният исторически музей в Смолян ще се включи в европейската инициатива „Нощ в музея”.

Жителите и гостите на града ще могат да се насладят на разнообразната музейна програма. Тя започва в 18 ч. и ще продължи до 24 ч. с широко отворени врати за безплатни посещения до постоянна експозиция и временните изложби: „За честта и славата на България“,  „Монети от европейските земи“ и „Горски приказки разказват Родопите“.

Посетителите ще се включат в ателие за сечене на монети. Предвиден е концерт спектакъл на Paula George Dance Studio с ръководител Павлина Георгиева. Ще бъдат прожектирани филмите „Да докоснеш планината“, „Момчил“ и „Приятели на музея“.

Facebook Comments