Хасковлия е в ареста след опит да продаде фалшив зелен сертификат в Пампорово  

Хасковлия е бил задържан от криминалисти на ОДМВР-Смолян и РУ-Чепеларе при опит да продаде фалшив зелен сертификат в Пампорово, съобщиха от полицията.

Специализираната полицейска операция е проведена вчера (9-ти януари) в курортния комплекс след получен сигнал.

В резултат на предприетите оперативно-издирвателни действия, в момент на получаване на сумата от 300 лв. е задържан 48-годишен мъж от гр. Хасково, работещ в офис на частна лаборатория в курорта. Той опитал да продаде „зелен сертификат“ за антитела срещу Ковид-19, без да са извършени необходимите медицински изследвания.
По случая е образувано досъдебно производство. Лицето е задържано за срок до 24 часа. Извършват се процесуално-следствени действия под ръководството на Окръжна прокуратура – Смолян.

Преди малко Окръжна прокуратура съобщи следното: 

Днес, 10 януари 2022 г., Окръжна прокуратура-Смолян привлече като обвиняем А. М., на 48 г., за това, че на 08.01.2022 г., в медицинска лаборатория в курортен комплекс „Пампорово“ неправомерно добавил данни за наличие на антитела срещу COVID-19 в информационната системата на Министерство на здравеопазването на Република България,  като деянието е извършено срещу критична инфраструктура на  страната – престъпление  по чл. 319б, ал.5, т.2 вр. ал.1 от Наказателния кодекс.

Обвиняемият е бил задържан в курортен комплекс „Пампорово“ от полицейски служители при получаване на 300 лева от мъж, който искал да се сдобие със „зелен“ сертификат за наличие на антитела срещу коронавирус. Установено е, че А. М. е работил в лабораторията на граждански договор. Предстои Окръжна прокуратура-Смолян да прецени необходимост за внасяне на искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия.