Смолян е в тъмно червена зона, няма ваксинирани деца против Ковид-19

Засилване на контрола по спазване на противоепидемичните мерки обсъдиха на свое заседание днес членовете на Областния кризисен щаб за борба с Сovid-19.

Областният управител Емил Хумчев заяви, че приоритет в неговата работа ще бъде опазването здравето на хората в област Смолян. Във връзка с очакваното влошаване на епидемичната обстановка, за повишаване ефективността на контрола особено внимание ще се обърне на междуградския транспорт, такситата, детските градини и училищата, болниците.

Щабът взе решение да се преустанови провеждането на масови прояви, а при навлизане на област Смолян в „тъмно-червена зона“ – със заболяваемост над 500 души на 100 хиляди, да бъде преустановена работата на нощните заведения.

На заседанието директорът на РЗИ-Смолян д-р Мими Кубатева докладва за ситуацията в област Смолян, а директорите на болници представиха готовността за увеличаването на пациентите, като най-голям проблем те отчетоха липсата на медицински кадри.

За последните 10 дни в област Смолян се регистрира нарастване на новозаразените с COVID-19-от 225 на 431 на 100 хиляди души. С близо 12% са се увеличили хоспитализираните спрямо предходната седмица.

По общини – с най-висок ръст на новозаразени са Смолян/657,4на 100 хил. души/ и Златоград -/344,8 на 100 хил.души/. 

От 176 легла за Ковид-19 в областта свободни са 81. Леглата за интензивна грижа са 11, в смолянската болница. При необходимост болниците имат възможност да разкрият още 50 легла.
Областният управител Емил Хумчев заяви, че е необходима допълнителна разяснителна кампания в полза на ваксинирането, за да може повече хора да се ваксинират.

Д-р Кубатева посочи, че от 3 до 9 януари са направени рекорден брой дози ваксини-2 165. Повечето от тях обаче са бустерни дози. Със завършен цикъл на ваксинация в област Смолян са 21,6% от населението.

От днес в РЗИ всекидневно ще работи кабинет за ваксиниране. В област Смолян все още няма ваксинирани деца, посочи още д-р Кубатева.

За последните две седмици инспекторите на РЗИ-Смолян са извършили 66 проверки, от тях 32 в заведения з обществено хранене. Установени са 3 нарушения за липса на предпазна маска на двама шофьори на междуградски транспорт и на един сервитьор. Лицата ще бъдат санкционирани.