Региона

Хеликоптер и пожарни гасят огъня между Хвойна и Чепеларе (ВИДЕО)

Разпалилият се буен огън се намира на 200 метра над ресторант „Синия хан“, по главния път между село Хвойна и град Чепеларе. Пожарът е далече и няма опасност за хората. От с. Хвойна и с. Зорница се вижда дим, но локализацията му е само на едно място, съобщиха от местната администрация в Чепеларе.

Гори около 350 дка гора, като сигналът е подаден към 13,00 часа. Вероятно пламъците са тръгнали от незагасена цигара. Пожарът е върхов, в труднодостъпен терен с насаждение от черен бор.

Изпратен е хеликоптер от база „Крумово“, който вече гаси разпалилия се пожар.

На терен има 3 пожарни коли, в момента е пристигнала още 1 от к.к. Пампорово. Сега 1 пожарна кола, заедно с 1 горски високо-проходим автомобил са се насочили към местността Буково, за да пресекат пожара, който се разпространява към местността Кабата. Целта е да не премине билото, уточняват от общината.

Пръв на терена пристигна инж. Стоян Кузмов – заместник кмет на Чепеларе, който обобщава информацията и разпределя доброволците пред Горското стопанство в с. Хвойна.

За да помогнат в гасенето на разпалилия се пожар, при горското стопанство се стичат доброволци от с. Хвойна, заедно с кмета на селото Елена Сивакова, всички горски служители от община Чепеларе, от Държавно Горско Стопанство „Академик Николай Хайтов“- с. Хвойна, директорът на РДГ, както и служители на ЮЦДП.

Всички доброволци, които желаят да се включат, може да оставят телефонните си номера при дежурния служител в община Чепеларе и при нужда ще се свържем с тях: 0886 200 341, гласи още съобщението.

ВИДЕО

В съобщение на Министерството на отбраната се казва следното: „Хеликоптер S 532 AL Cougar с екипаж от 24-та авиобаза Крумово от състава на Военновъздушните сили се включи в гасенето на горски пожар, който гори между селата Хвойна и Забърдо, Община Чепеларе, Област Смолян днес, 28 август.

Хеликоптерът излетя от авиобазата в 15.32 ч и ще извършва гасене на огъня от въздуха, съобщиха от Министерството на отбраната. Искането е отправено от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, поради сложните условия в района, в който гори пожарът.

 

error: Защитено Съдържание!