Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Хилядно шествие за 24-ти май в Смолян

Хилядно шествие от стария до новия център на Смолян по случай 24-ти май се състоя в Смолян днес. В него се включиха всички детски градини, основни, средни и профилирани училища в областния град. 

За Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост манифестираха също сегашни и бивши учители, родители на малки и големи деца, стотици граждани.

Първото от началото демокрацията за Смолян шествие в знак на почит към делото на светите братя Кирил и Методий бе организирано от община Смолян и Регионалното управление на образованието.

То бе предвождано от общинския духов оркестър. След него с бодра крачка маршируваше новосъздаденият Трети гвардейски отряд към Езиковата гимназия „Иван Вазов“. Той получи своето бойно знаме едва преди дни на церемония под егидата на президента Румен Радев.

Водачите на шествието

„24 май е специален ден за всички ни. Той символизира духовността, подчертава идентичността ни като народ. А словото е дадено да слави, не да хули. Да обединява, не да разделя. И всички сме длъжни да го пазим чисто. Нека никога у нас не стихва жаждата ни за знания и духовно извисяване“, пожела областният управител Недялко Славов.

Той подчерта, че Родопите и Смолян винаги са били място, в което образованието е най-висша ценност, а към учителя са се отнасяли с почит и уважение. „И това дава своите резултати. От нашия регион са родени много прочути творци на словото, артисти, писатели, културни дейци, просветители“, посочи Славов. 

„Нека пребъде 24-ти май – най-светлият, най-жизнерадостният, най-обичаният български празник!“, бе пожеланието на кмета Николай Мелемов.

Той награди 29 изтъкнати дейци в сферата на образованието, науката, културата и журналистиката. 

За първа година община Смолян връчи и награди на ученици по случай 24 май. За принос в съхраняването на българското слово с участието си в конкурса „Родна реч, омайна, сладка…” бяха получени 179 клипа от ученици от 1 до 7 клас. Децата се състезаваха с изпълнение на любимо българско стихотворение, посветено на Родината, на българската реч, на свободата.

Колегата Адриан Кулев от Дарик Радио е тазгодишният носител на общинската награда. за журналистика.

Носителите на приза „Пазител на българското слово“ с кмета Николай Мелемов и шефката на РУО Мария Семерджиева

След сериозната надпревара да рецитират патриотични стихове и да пишат есета за „Пазители на българското словото“ бяха обявени: Маргарита Самуилова – 9 клас от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ с есе; Божидара Николова – 10 клас от СУ „Св. св. Кирил и Методий“ с есе; Константин Милев – 1 клас в СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ за видеоклип със стих; Любомир Капуджиев – 6 клас от СУ „Иван Вазов“ за видеоклип със стих.

Колективна награда „Училище – пазител на българското слово“ бе връчена на ОУ „Иван Вазов“ от 1 до 4 клас, за вълнуващ видеоклип, на който всички в коридора на школото рецитират „Аз съм българче“.

Facebook Comments