Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Смолянчанка пусна от терасата 8000 лева на измамници

72-годишна смолянчанка вчера е пуснала 8000 лева на измамници, съобщиха от полицията.

Около 13 часа неизвестно лице се обадило на домашния телефон и обяснило на жената, че трябва да събере всичките си пари и да ги изхвърли през терасата, за да подпомогне полицейска операция по залавяне на телефонни измамници.

Смолянчанката, живуща на улица „Кольо Фичето“, хвърлила от терасата 8000лева. След това разбрала, че е станала жертва на престъпление и е подала сигнал. По случая е образувано досъдебно производство.

За последните двадесет дни това е трети случай на измама, извършена по телефона в град Смолян. И в трите случая неизвестно лице е разговаряло по телефона с жертвата в продължение на няколко часа – първоначално, за да я убеди да даде парите, а след това – да печели време, за да се отдалечи.

И в трите случая измамникът сочи, се сумите са необходими за съдействие на полицията за залавяне на телефонни измамници.

„Обръщаме внимание на гражданите, че полицията няма практика по какъвто и да е предлог да взема пари от гражданите с цел разкриване на престъпления, в това число и телефонни измами. Препоръчваме на всички, които имат близки възрастни хора, да проведат разговори с тях относно опасността от телефонни измами и какви са схемите на извършителите – подпомагане на полицейска операция за залавяне на телефонни измамници; освобождаване на близък, задържан по повод допуснато ПТП; лечение на близък; печалба от томбола и др. Също така е добре да има уговорен начин за свързване по телефона и проверка дали е истина казаното от измамника“, препоръчват от полицията.

Характерен признак за разпознаване на измамата е дългата продължителност на разговорите по телефона, като в някои случаи те стигат до 3-4 часа. Ако разговор с непознат продължи повече от 10 минути, това е ясен знак, че нещо не е наред и трябва да се свържем с някой, на когото да кажем какво се случва.

По разпореждане на директора на ОДМВР – Смолян, старши комисар Николай Димов се организират срещи и разговори с възрастни хора в пенсионерски клубове, приемните на полицейските инспектори, районите, където живеят, и в малките населени места.

С цел да бъдат предотвратени случаи на телефонни измами, ОДМВР – Смолян обявява телефон 0301 35 323, на който по всяко време на денонощието може да се свържете с полицейски служители, за да подадете сигнал за престъпление или нередности и проверите всички обстоятелства във връзка със съмнително обаждане по телефона.

Facebook Comments