Хореограф №1 на България за 2017-та стана шеф на ансамбъл „Родопа“

Сийка Василева днес бе представена пред областния съвет за култура като новият административен директор на фолклорния ансамбъл „Родопа“, съобщиха от областната администрация. Тя поема поста от гайдаря Петър Янев.

Той напусна ръководния пост през декември месец и остава като оркестрант в ансамбъла, в който твори още от ранната си младост.

Сийка Василева спечели приза за хореограф на 2017-та година заради успеха на постановката „Невястата“, който пък стана спектакъл на годината. Ансамбъл „Родопа“ бе обявен за ансамбъл на 2017-та от сдружение „Наследниците на фолклорния огън“. Наградите бяха посветени на 80 години от рождението на Надка Караджова.

Най-новият проект на ФА „Родопа“ – музикално-танцовият спектакъл „Невястата“ пресъздава легендата за родопска девойка, скочила от скала над Смолян, за да запази вярата и любовта си.

Постановката надхвърля рамката на танцов спектакъл и вплита изразността на родопския фолклор, езика на танца и песента.

„Невястата“ е нещо напълно ново за репертоара на фолклорните ансамбли у нас. Танцовата интерпретация на мита за Невястата е музицирана на живо от изпълненията на оркестъра и хора на ансамбъл „Родопа“.

Според оценките на публиката спектакълът носи магията на Родопите и е впечатляваща музикално-танцова интерпретация на емблематична за Смолян легенда.

Режисьор на спектакъла е Адриан Петров – главен художествен ръководител на ФА „Родопа“. Хореографи са Сийка Василева – главен хореограф, Спас Стойнев и Стефка Барбудова, а композитор е Николай Балабанов.

Facebook Comments