Храм, в който вероятно е служил Партирах Евтимий, освети митрополит Николай

„Възкресението на този храм според мен е знак за възкресението на България“ – заяви владиката

Храм на 700 години, в който археолозите предполагат, че е пребивавал Патриарх Евтимий, днес бе осветен от Пловдивския митрополит Николай. Църквата в село Добромирци – близо до Златоград, бе разкрита от екип на проф. Николай Овчаров.

Според преданията това е последното място, на което е служил Патриарх Евтимий в тежкия период от падането на Българската държава под османско иго.

Владиката отслужи водосвет над останките от храма в съслужие с шестима свещеници от Смолянска духовна околия. На церемонията присъстваха областните управители на Смолян, Кърджали и Пловдив – Недялко Славов, Никола Чанев и Здравко Димитров, кметът на Златоград Мирослав Янчев, ктиторите от Златоград за възстановяването на храма начело с Александър Митушев.

Професор Овчаров преди броени дни разкри останките на този храм. При разкопките откриха друга църква под него. Едната е построена през девети век, а другата – върху нея, е от 13-14 век. Там намериха и осем християнско гроба на възрастни хора, два детско гроба и един на високопоставен и почитан човек.  

„Голям български духовен център е имало тук. Искрено благодаря за труда, който полагате не само за този храм, но и за други храмове в диоцеза на българската духовна църква, които вие възкресявате за нов духовен живот, спасявайки ги от мерзостта на запустението. Благодаря ви за високото съзнание, за голямото значение на тези храмове не само като паметници на историята и културата, но и с голямото духовно значение за настоящето и бъдещето на нашия народ. Тук векове наред епископи и презвитери църковни за извършвали благодатни служби и в тежки изпитания за нашия народ и са отправяли молитва за божия закрила. И молитвата е била чута, защото мракът на робството не угаси светлината на вярата в душата и сърцето на нашия народ. Затова подобава днес, идвайки на това свято място с молитва, да си спомним за ктиторите на този древен храм, онези, които са го построили в онези нелеки времена, за епископа, който го е осветил, за епископите и презвитерите, които са служили тук. Да отправим молитва за онези, които се трудят за възстановяването на храма Господен. Да благодарим на Бога, че този храм макар и затрупан от изпитанията на нашия народ не е погребан завинаги. Възкресението на този храм според мене знак за възкресението на България“, каза митрополитът .

Той благодари на областните управители и лично на Бойко Борисов за подкрепата на делото на българската православна църква. Заяви, че подкрепя желанието на ктиторите новоразкритият храм да носи името на Патриарх Евтимий.

„За голямо съжаление ние не почитаме достатъчно българските светии, един от които е Свети Евтимий Патриарх Търновски. Ние имаме нужда от неговата помощ и той тепърва ще бъде необходим да насърчи архипастирите и българските държавници към богоугоден живот, добродетел и изповедничество, така че с цената на живота си да браним вярата и живота на нашия народ. Да наречем този храм на негово име това означава да си припомняме по-често неговия образ и име и ревностно да им подражаваме“, каза владиката.

Според проф. Овчаров фактът, че тримата областни управители са на събитието, означава, че обхващат цялата Пловдивска епархия, която е най голямата в България.

„Отдавна искам и много пъти съм заявявал, че трябва да имаме обща политика по културно-историческия туризъм и присъствието на държавността тук, от която зависят нещата“, посочи археологът. По думите му това е един добър жест и пример към този разкрит храм. Той си пожела всеки разкрит храм да има подобно присъствие!, каза проф. Овчаров.

Facebook Comments