Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Хранителна банка на „Ако си дал“ отваря в Смолян

Фондация „Ако си дал“ разкрива хранителна банка в Смолян. По нейна молба местният парламент на последното си заседание предостави за безвъзмездно ползване на фондацията помещение в Стоматологичната поликлиника на областния град. 

Помещението, което им дава общината за срок от пет години, е с площ 15.20 квадратни метра, предназначено е за хранителна банка. Нужно е на фондацията за складиране на сухи продукти, които да раздават на нуждаещи се хора.

„Ако си дал“ е с опит в изхранването на големи групи хора, също така притежава дългосрочно партньорство с големите хранителни вериги.

Фондацията се ръководи от Стефан Чолаков, който стана известен с инициативата „Help corner“ или т. нар. „уличен хладилник“.

НПО-то е създадено през 2015 г. и има вече хиляди поддръжници. С времето все повече хора се вдъхновяват от инициативата на Стефан Чолаков от София, който е готвач и има собствен ресторант. Според него е престъпление да се изхвърля изостаналата годна за консумация храна след края на работния ден.

Първият хладилник, който той отвори преди 3 години,  е на ъгъла на улиците „Янко Забунов“ и „Бурел“ в кв. Иван Вазов в столицата. Оттогава вече в десетки градове има такива хладилници, от които хората в затруднение могат да си взимат храна 24 часа в денонощието. А храната я оставят други хора, които заминават за почивка, командировка или на гости. Или просто хора с добри сърца.

„Все по-често напоследък имаме нужда от хранителни пакети за хора, на които им се е случило нещо и имат нужда от храна, даже не толкова от пари. И ще бъде добре да можем да разчитаме в момента, в който възникне необходимост. През последната седмица имахме два такива случая – на хора, чиито съдби внезапно се утежниха страшно много. Смятам, че разкриването на хранителна банка в Смолян ще е изключително полезна, а и безспорно благородна инициатива“, коментира Петя Пампорова – директор на РД „Социално подпомагане“ в Смолян.

Снимки: Фейсбук

Facebook Comments