Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Сърне прекоси град Смолян

Сърне, вероятно погнато от кучета, прекоси град Смолян днес. То е било видяно в ранния предиобед до Енергото, а малко по-късно – на околовръстния път. Кадрите са от момента, в който животното пресича пътя между Смолян и Устово, преди кръстовището за Пожарната и Енергото.

На хлъзгавия асфалт сърнето се подхлъзнало, паднало, но веднага се изправило и поело към гората.

Сигнал днес не е подаван в Районната дирекция по горите, съобщи директорът инж. Венцислав Фурлански.

Той обясни, че сърне, отделено от майка му, по никакъв начин не трябва да се прибира. То трябва да бъде закарано обратно в гората, за да може майката да си го намери.

В противен случай, прибирайки го където и да било, ще му се навреди. Сърните не могат да се оглеждат в оградени площи. Издържат известно време – месец или два, но стресът е голям при тях и след това умират.

„Проблемът според мен е в кучетата. Няма дълбок сняг, даже бих казал, че няма сняг в момента. Те слизат в населени места по две причини. Когато снегът е много дълбок, слизат там, където е по-малко снегът, за да търсят храна. И основната причина е в скитащите кучета. Те ги подгонват и по принуда влизат в населено място. Имали сме сигнали от магистралата за сърни със счупени крака, ударени и т.н. Но това е от скитащите кучета, не е работа на хора, на ловци и др.“, коментира Фурлански.

Снимки: Невена Сивкова

Facebook Comments