Илия, който намери 3000 евро и 1450 лева и ги върна: Аз съм честно момче  

Илия Савов, израсъл в дом за сираци, намери детска раничка с дамско портмоне, в което има 3000 лева, 1450 лева и 9 дебитни карти. Чрез медии и Фейсбук обяви място за среща със собственичката в Смолян и ги предаде.

30-годишният Илия Савов намерил раничката снощи, след края на първия ден от зрелищното автомобилно шоу Smolyan race, когато прибирали гумите.

Тя била в храсти до сградата на „Български пощи“ в областния град.

Днес, в уреченото време и място, пред областната полиция, дойде притежателката на парите Таня Коленарова, а след малко и Илия.

Той й подаде раничката и я помоли да провери дали всичко в нея е налично, но тя отказа. Заяви, че е сигурна, че всичко е наред.

„Аз съм честно момче. Искам все пак да погледнете дали всичко си в портмонето, защото не знам дали хората знаят, но долу е пълно с народ. Правим благотворително състезание съвместно с община Смолян. Състезанията  вървят супер добре, без произшествия. Израснал в дом, кръгъл сирак съм, но съм се научил на честност. Мога един лев да намеря, но няма да го задържа за себе си, ще го дам на някой беден. И ще продължавам така докато съм жив“, каза Илия Савов.

Той заяви, че и за миг не си е помислил да вземе парите за себе си.

„На мен ми помагат хора. Мъча се, имам средства. Най-много ми помага г-н Николай Мелемов, който се надявам да бъде избран за нов мандат. Той най-много ми помага. Помагат ми от общината, от областната управа и други хора.

Савов преди няколко дни се прибрал от работа на морето, а зимата работи като ски патрул на пистите в Пампорово.

Попитан от какво има нужда, каза, че банята в общинското му жилище трябва да се оправи, а мечтата му е да има свое жилище, а след това и семейство.

„Благодарение на медиите ми подариха пералня и нова печка, но банята има нужда от ремонт“, допълни той.

Обясни, че му е дожаляло за тази жена, която е изгубила парите си.

„Даже вътре има и детско портмоненце с ученическа карта за училище „Иван Вазов“. Ако не се беше намерил притежателя, смятах с нея да отида при директора на училщето и пак щяхме да намерим жената. Но благодарение на вас, медиите, я открихме“, благодарен е Илия.

По думите на Таня след тази случка животът й се променил с надеждата, че все още има добри хора на този свят.

„Искрено благодаря на момчето. Не съм вярвала, че ще се намери. Още вчера, в момента, в който установихме, че раничката я няма, започнахме да я търсим. Бяхме дали раничката на детето. То я е оставило. Но в крайна сметка всичко се намери и приключи благополучно. Надявам се да има много хора като него. Постъпката му е изключително достойна, подчерта тя.

Обясни, че парите са от наскоро продадена кола, които смятали да внесат в банката.

„Чантичката беше до трасето, по което се провежда състезанието. Не знам как точно аз я намерих. Предишния път, като намерих 1000 лева и ги върнах, ми казваха: „Абе, Лийка, защо не взе парите и да захвърлиш портмонето!? Много граждани ми питаха така. На екипа казах, че съм намерил сега тази чантичка и всички казаха: „Браво“. Един човек не чух да каже: „Абе, будала, защо го връщаш?“. Тази оценка ми стига“, коментира Илия и благодари на Господ, че съм жив и здрав.

На Таня пожела да е жива и здрава тя и цялото й семейство.

За благодарност тя го възнагради със сто лева, които той отиде да дари за 24-годишния Алкан. Заради него се прави благотворителното състезание Smolyan race 2019.

Припомняме, че през декември месец миналата година младият мъж намери портмоне на възрастна жена до кино „Дружба“ в Смолян с 1000 лева в него и евро. В джоба си тогава той имал едва 50 лева. Илия пак издири собственичката и й върна портмонето с парите. От пенсионерката бе приел само един шоколад.

Откак е пълнолетен Илия не спира да работи и вярва, че трябва да си добър човек, за да успееш.

Facebook Comments