Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Имплантираха тазобедрена става на таткото от Къщата на мизериите

Днес е била имплантирана изкуствена тазобедрена става на Ангел Хайтов от банското село Вълчан дол.

Мъжът е на 60 години. Той от години е на легло след прекарани два инсулта и счупена става. Жена му е психично болна. И за двамата се грижат невръстните им деца . Лили е в четвърти клас, а Митко – в шести клас. Цялото семейство доскоро се издържаше едва със 130 лева от социална пенсия, която майката получава по болест, детски добавки и еднократни социални помощи. Домът им стана известен като „Къщата на мизериите“. 

Преди два-три месеца за семейство Хайтови започна необявена кампания за събиране на дарения от цялата страна. За кратко време след като се получи медийна разгласа, към „къщата на мизериите“ потекоха реки от помощи.

Един бизнесмен от Бургас – Румен Люцканов научил от медиите за тежката съдба на децата. Напълнил колата с подаръци и храни и отишъл във Вълчан дол. Видял мизерията със собствените си очи.

После се срещнал с д-р Красимир Събев – анестезиолог, зам.-директор по медицинските дейности в МБАЛ – Смолян. Оставил му определена сума пари, с която да излекуват бащата. Казал, че иска да му направят и операцията за имплантиране на тазобедена става – операция, която не се покрива изцяло от Здравната каса.

60-годишният Ангел Хайтов постъпил в смолянската болница на 13 април. Към операция за смяна на ставата обаче било невъзможно да се пристъпи тогава. Мъжът имал инфектирани рани по краката от измръзване. Гангрена умъртвила част от стъпалата му.

Цели два месеца били нужни на медиците, за да го излекуват.  Ампутирали част от стъпалата му, лекували с антибиотици инфектираните рани. Сега вече краката му са заздравели, раните са се затворили.

„Днес му протезирахме дясната тазобедрена става, което дава шанс на този човек да може да ходи, да се обслужва и да си гледа децата. Много време отлагахме тази операция заради инфекцията, която имаше на стъпалата“, каза анестезиологът.
Операцията е извършена от травматолозите д-р Стаевски и д-р Славчев.

„Румен Люцканов се свърза с мен чрез общ приятел. Той лично дойде в Смолян и ми остави пари за този човек – за престоя и лечението му в болницата.Докара го с линейката. Преди това беше закарал цяла кола с продукти в дома на Ангел. Днес го информирах за хода на лечението и операцията, защото той е дарителят“, обясни още д-р Събев, който е и депутат в Народното събрание.

Facebook Comments