Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Историк стана почетен гражданин на Смолян посмъртно

Доц. д-р Христо Гиневски бе обявен днес за почетен гражданин на Смолян посмъртно. Предложението на кмета Николай Мелемов бе одобрено с пълно единодушие.

Доц. Гиневски е завършил специалността „История“ в Софийски университет „Св. Климент Охридски“.  Отдал е целия си живот за съхранение на българския дух в Среднородопския край, за развитие на образованието и културата в община Смолян.

В продължение на двадесет и три години е председател на читалище „Кирил Маджаров-1866“ в Смолян.  Обществената и културната му дейност е широка, разностранна, свързана с високо признати научни постижения в областта на историята и историографията, на краезнанието и публицистиката, с издателска и преподавателска дейност, с патриотични и граждански инициативи.

Той е председателствал Дружеството на историците в Смолян, Областния читалищен съвет, бил е член на Върховния съвет на Съюза на народните читалища, главен редактор на списание „Родопи“, преподавател във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“.

Изследвал е миналото на Смолян и е автор на книги, сред които „Родопската интелигенция през Възраждането“, „Миналото на Устово“ в два тома, „Читалището в Устово: 150 години история“. Инициатор и участник е в научни конференции на историческа и съвременна тематика. Подпомагал е всяко изследване на родовата памет.

Христо Гиневски е сред основателите на Филиала на ВСУ „Черноризец Храбър“ в град Смолян. Дългогодишен журналист във вестниците „Родопски устрем“ и „Родопски вести“.

През последните години преди неелепата му смърт – блъснат от кола докато пресича улица в кърджалийското с. Бенковски,  е председател на Инициативния комитет за защита интересите на Устово и смело отстояваше идеята за екологичното бъдеще на квартала.

Facebook Comments