Изборите за кмет на Баните ще са на 28-ми февруари, чакат медицински протокол

Частичните избори за кмет на община Баните с указ на президента Румен Радев са насрочени за 28-ми февруари.

Извънреден вот в община Баните ще се провежда, след като на 30-ти ноември от коронавирус почина избраният през 2019-та година за втори мандат Милен Белчев. Братът му близнак Невен бе покосен месец по-рано от него.  

„Към момента нямаме медицински протокол и указания за воденето на предизборна кампания. Съгласно решенията на ЦИК се върви към процедура за регистрация на партиите и кандидатите, набиране на членове за секционни избирателни комисии, за които съм информиран, че временно изпълняващият длъжността кмет на община Баните е свикал политическите партии в понеделник за консултации за определяне състава на СИК. На по-късен етап ще имаме информация за отлив от участие в секционните избирателни комисии  и някакви медицински указания, свързани с провеждането на изборите“, заяви в отговор на журналистически въпрос областният управител на Смолян Недялко Славов.

По думите му ще се изчака стартът на предизборната кампания и ако няма указания от националния предизборен щаб и ЦИК, вероятно областният щаб ще обсъди проблема и ще даде указания какви ще бъдат ограниченията при провеждането на предизборната кампания.

„Предполагам обаче че единен протокол ще бъде утвърден от националния оперативен щаб, тъй като избори на 28-ми февруари се провеждат в още общо 12 населени места и общини“, допълни Славов.

Освен в Баните, избори на кмет на община са насрочени и в Мъглиж, чийто кмет Господин Господинов внезапно почина в началото на септември. Частични избори ще се проведат също за кметове на селата Стежерово (община Левски), Мъглен (община Айтос), Калейца (община Троян), Трояново (община Камено), Николаево (община Плевен), Поточарка (община Крумовград), Славовица (община Долна Митрополия), Пудрия (община Криводол), Слънчево (община Аксаково) и с. Боян (община Венец).