Д-р Калайджиева: 60% от персонала на МБАЛ Смолян има антитела от срещи с Ковид-19

В МБАЛ Смолян поне 60% от персонала има антитела от срещи с Ковид-19, лека и малко по-тежка форма. Първите три групи, които минаха през ваксинирането, са от останалите 40%, които са без антитела, съобщи пред журналисти д-р Дафинка Калайджиева. Тя отговаря за имунизацията срещу коронавирус в областната болница и е сред първите ваксинирани в Смолянско.

Ето какво още каза д-р Калайджиева, като обясни, че една част от работещите в болницата изчакват и другите ваксини, но били единици тези, които не желаят да се ваксинират:

Тези, които са с антитела, могат да бъдат ваксинирани, но на по-късен етап, защото сега няма смисъл. По-добре да ваксинираме тези, които нямат антитела, допълни д-р Калайджиева.

Общо 450 човека работят в смолянската болница. Според изпълнителния й директор д-р Марин Даракчиев голямата част са с имунитет без симптоми, като си обясняваме това с факта, че носят лични предпазни средства и дозата вирус, с която се натоварват, е много малка.

„Сега имаме пациенти само в инфекциозно отделение и в едното крило на вътрешно отделение. Намаляваме отделенията за Ковид. Тенденцията е да лежат само в инфекциозно отделение, както започнахме и дано така да остане. Ако се увеличат болните, пак ще разширяваме и ще правим реорганизация“, посочи д-р Даракчиев.

Припомняме, че допреди Коледа областната болница имаше четири ковид-структури.

„Ние сме декларирали пред МЗ, че до 156 човека можем да лекуваме с коронавирус, което е половината от капацитета на болницата. Да се надяваме, че няма да стигнем до това положение. На този етап по обратен ред закриваме ковид-структури. Възстановени са плановите операции и плановия прием. В интензивно отделение има само един човек, но виждате, че в Европа се навдига нова вълна, но да се надяваме при нас ще е в по-малка степен. Ваксинацията на персонала беше един от поводите да направим изследване за антитела и се оказа, че колективния имунитет в болницата го имаме“, допълни д-р Даракчиев.

Ето какво още каза д-р Калайджиева за ваксинирането:

„Алгоритъмът на ваксинирането започва с попълване на анкетен лист, който съдържа въпроси относно здравословното състояние, налични заболявания до момента, алергични, автоимунни, онкологични, тежки хематологични или др., както и оплаквания дали има. Следва преглед на лицето. Интересуваме се дали са прекарали заболяването през пролетта, имат ли антитела, какви тестове са провеждали до момента и какъв е бил резултата. Запознаваме го с характеристиката на ваксината на Пфайзер, попълва се декларация за информирано съгласие. Обясняваме каква е процедурата по ваксиниране с първа и втора доза. В съседния кабинет се прави самото ваксиниране. Спазваме всички правила – при стерилна обстановка се приготвя флаконът и се определят дозите. Първата и втората доза включват 0,3 мл. на ръката.

Имаме наблюдение от 15 до 30 минути за ранни усложнения – бързи алергични реакции. Досега сме ваксинирали с първа доза от МБАЛ 55 човека. Досега, независимо първа или втора доза получили, нямаме съобщения за странични действия или изява на алергични реакции.

Решихме преди втора доза да се проверим за антитела, за да разберем действа ли ваксината или не. 50% си направихме изследвания, всички имаме антитела живи – тези, които са необходими да ни предпазим от Ковид. Останалите предстои на 28-29 януари да се ваксинират с втора доза.

Ваксината, която ползваме, е на Пфайзер и представлява информационна РНК, която предизвиква образуване на белтък антиген и впоследствие той провокира образуването на антитела. Това, че е чужд белтък и предизвиква алергични реакции, не е на 100% истина, тэй като белтъкът се произвежда от нашите собствени клетки.

Страничните действия – ранните са проява на алергична реакция или синкоп или колапс, най-често е психогенно предизвикан. Други – мускулни болки, отпадналост, умора, главоболие. Фибрилитет много рядко. Локални – краткотрайна, бързопреходна болка, лек отток и зачервяване на мястото на ваксината.

Противопоказанията следим много точно. Ако имаме лица, които в миналото са имали изява на тежка алергична реакция или от предходна ваксина са получили сериозни усложнения, не се ваксинират. Лицата с автоимунни  заболявания само ако са в тежко състояние или след консултация със специалиста, който ги наблюдава, вземаме решение да или не.

Деца и бременни, онкологично болни, хематологично болни с тромбоцитопения, със сринат имунитет по друга причина не се ваксинират.

Следим и за медикаменти, които са приемали до момента – кортикостероиди във високи дози, цитостатици, антикуагуланти. Там пациентът се наблюдава по-отблизо“.